StartOff-demo: Nye sirkulære løsninger

Delingsøkonomi og grønn innkjøpspraksis er stikkord for løsningene som ble utviklet på oppdrag for Oslo kommune. Selskapene Leasi og Grayn har allerede fått mye oppmerksomhet for måten de løser sirkulære behov på med digitale tjenester.

Sirkulærøkonomi har blitt et sentralt begrep både i norsk og europeisk klima- og miljøpolitikk og i oppstartsmarkedet. For å fremskynde omstillingen har Klima- og miljødepartementet, via StartOff, finansiert fire utviklingsprosjekter med sirkulær profil. De to første prosjektene i denne satsningen har Oslo kommune som oppdragsgiver, og ble i oktober presentert på StartOff-demo på Kulturhuset i Oslo.

Rom fylt av publikum som følger med på en presentasjon.
StartOff-demo: "Nye sirkulære løsninger"

"Deling av kommunalt utstyr"

I konkurransen "Deling av kommunalt utstyr" etterspurte Oslo kommune en deleløsning for maskiner og utstyr. Utdanningsetaten ledet an og konkretiserte behovene for Osloskolens vaktmestertjeneste. Målet er mindre innkjøp og bedre utnyttelse av utstyr.

Startupen Leasi, med utspring fra Entreprenørskolen ved NTNU, vant konkurransen. Etter utviklingsfasen på 15 uker er resultatet en plattform som tilrettelegger for kontroll på maskin- og utstyrspark, og gir brukeren fullstendig oversikt over hva som er tilgjengelig av utstyr og hvor utstyret befinner seg. Marcus Balcon, medgründer av Leasi, mente de hadde stor nytte av utviklingsprosessen med Oslo kommune da de kom svært tett på behovet og brukerne. Når de i tillegg brukte en low-code utvikling, kunne de svært rask endre og forbedre funksjonaliteten for vaktmesterne i skolen.

Appen er brukervennlig, enkel å forstå og krever ikke så mye – noe som utelukker unnskyldninger for å ikke bruke de.

Vaktmester, Fagerborg ungdomsskole
Skjermdump fra Leasi sin løsning som viser en oversikt over tilgjengelige gressklippere, kategorier av utstyr og aksjoner i appen.
Skjermdump fra Leasi sin løsning

Se hjemmesiden til Leasi for mer informasjon om løsningen, eller ta direkte kontakt med de.

"Tenk sirkulært"

Oslo kommune så etter en løsning som kunne hjelpe ansatte og innkjøpere i kommunen å velge sirkulære løsninger i konkurransen "Tenk sirkulært". Startupen Grayn, sammen med utviklingspartner KnowIt, ble valgt for dette innovasjonsbehovet. Stina Skånhoff, CTO i Grayn, presenterte portalen. Den gjør det enkelt å få oversikt over sirkulære og grønne alternativer som er aktuelle når kommunen skal dekke sine behov og gjøre avrop på avtaler. Plattformen er testet av bestillere i kommunen, og tilbakemeldingene er gode:

Løsningen vil hjelpe brukere å navigere til avtaler og tjenester som er mer sirkulære!

Skjermdump fra Grayn sin løsning som viser et eksempel på en innkjøpsavtale for reparasjon og redesign av møbler.
Skjermdump fra Grayn sin løsning

Grayn tilbyr også en løsning som gjør det enkelt å spore og systematisere bærekraftsdata, og avdekke hvor, hvordan og når tiltak bør implementeres. Les mer om Grayns nye løsning eller ta direkte kontakt.

Sirkulærsatsningen

StartOff sin sirkulærsatsning består av fire prosjekter. I tillegg til løsningene utviklet med Oslo kommune, er to prosjekter satt i gang høsten 2023:

  • "Klar til bruk" med Trondheim kommune. Leverandør: Loopfront og COWI.
  • "Beslutningsverktøy for morgendagens grønne strømforsyningssystem" med Lnett (del av Lyse energi). Kunngjøres 23. november, med valg av leverandør i 2024.

Ta kontakt med Mathias Eikseth dersom du vil vite mer om satsningen. Hele arrangementet, inkludert panelsamtalen med deltagere fra DFØ, Oslo kommune, Zero og Startup Lab kan du se på Vimeo.


Mathias Grude Eikseth

Mathias Eikseth, StartOff/DFØ
mathiasgarmangrude.eikseth@dfo.no
Ansvarlig sirkulærkampanje

Publisert: 16. november 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.