Kontrakt tildelt:

Rammeavtale for mat i Agder gjør kjøkkensjefer til matreddere

Den nye rammeavtalen for fersk frukt og grønt i Agder gjør det lettere å bestille rimelige annen-sorteringsvarer, og den legger til rette for å bruke lokale produsenter.

Kontakt

Anskaffelsestype: Rammeavtale

Anskaffelsens verdi: Maks. 72 mill. kr ekskl. mva. fordelt på 4 år.

Antall tilbud: 3

Leverandør: Bama

Om anskaffelsen

I 2024 inngikk OFA (Offentlig Fellesinnkjøp på Agder) på vegne av Agder fylkeskommune og kommunene i Agder en rammeavtale med Bama om fersk frukt, bær, grønt og egg til storkjøkken, videregående skoler og andre kommunale enheter. Konkurransegrunnlaget vekter miljø med 20 prosent i tildelingskriteriene, og innenfor disse 20 prosentene vektes bruk av nullutslippskjøretøy med 80 prosent og en rekke andre miljøforhold med 20 prosent.

Innenfor de andre miljøforholdene, ble tilbyderne bedt om å oppgi hva de kan tilby som annen-sorteringsvarer til nedsatt pris.

Utenom krav og kriterier for miljø, skiller prisskjemaet mellom norske og importerte varer for sju typer frukt og grønt (bl.a. nypoteter, epler og jordbær). Muligheten for å handle mer lokalt er videreført fra tidligere rammeavtale, ved at kommunene gis rom for å handle 20 prosent av sine innkjøp utenfor avtalen.

Ungdom spiser skolemat
Ett av målene for den nye rammeavtalen er å øke andelen lokal mat og drikke i skolene. Foto Colorbox.

Framgangsmåte

I den nye avtalen er Agder delt inn i to soner. Det kom tre tilbud på begge soner.

Det var et sterkt politisk ønske om at rammeavtalen skulle legge til rette for å kjøpe lokale og norske varer. OFA ba derfor om en ekstern juridisk vurdering av om det ville være brudd på likebehandlingsprinsippet å be om separate priser på norske sesongvarer og importerte varianter av de samme varene. I et notat fra oktober 2023 konkluderte Odin Advokat AS med at dette ikke ville være et slikt brudd. Prisskjemaet skiller derfor mellom norske og importerte varianter av sju typer frukt og grønt.

Oppdragsgiverens råd og erfaringer

OFA ba om tilbud på norske sesongprodukter i prisskjemaet både for å synliggjøre at tilgangen til dem er viktig, og for å presse ned prisene på dem. Det viste seg at alle tilbyderne hadde omtrent samme prisforskjeller mellom norske og importerte varer.

Blant de sju sesongvarene er kun norske nypoteter vesentlig rimeligere enn importerte. Norske epler, plommer og agurker er vesentlig dyrere. De andre varene har samme eller nesten samme pris. Bestillere velger uansett ofte norske varer under den nye avtalen. I bestillingene for 2024 er omtrent to tredeler av jordbærene og 80 prosent av agurkene norske.

De tre tilbyderne oppga at de selger varer som snart går ut på dato, og varer med mindre gunstig utseende, rimeligere. Det virket som om alle tilbyderne hadde gode rutiner på dette, men ingen forpliktet seg til spesielle produktgrupper.

Muligheten kommunene har til å handle utenfor avtalen er politisk viktig, men i praksis bruker de lite av dette handlingsrommet og handler mer innenfor avtalen.

Tilhørende dokumenter

Notat om opprinnelsesland fra Odin Advokat
pdf 174.34 KB
Konkurransegrunnlag Del 2 Bilag 1 Oppdragsgivers kravspesifikasjon
docx 117.47 KB
Konkurransegrunnlag Del 2 Bilag 4 Samlet pris- og betalingsbestemmelser
docx 52.54 KB

Dokumentene er ikke behandlet for universell utforming. Kontakt oss hvis du trenger hjelp til å få tilgang til det som står der.

Trenger du hjelp med en anskaffelse?

Verktøyet er i bruk på følgende sider
Oppdatert: 19. august 2024

Kontakt

  • sparretelefon [at] dfo.no (sparretelefon[at]dfo[dot]no)
  • 404 34 830

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.