DFØ vant pris for sitt gode arbeid på mat under Matprisen 2024, og fikk samtidig en utfordring om å satse mer på bærekraftige matanskaffelser.
Matbransjen var samlet da organisasjonen Debio Marked, som jobber med å fremme bærekraftig og økologisk mat, delte ut Matprisen 2024.
Prisutdelingen hedrer personer og organisasjoner som jobber for mer bærekraftige løsninger i den norske matbransjen, og består av flere priser i ulike kategorier.
DFØ vant prisen «Årets utfordring», som er en oppfordring fra juryen til hjelpe resten av Norge til å velge mer økologisk, mer lokalt og mer klima- og miljøvennlig.
Prisen er en utmerkelse til en aktør som ifølge priskriteriene «gjør mye bra», men som også har et «stort forbedringspotensial til å bli mer bærekraftig i sitt virke» og som med små grep kan utgjøre en stor forskjell mot et mer bærekraftig matsystem og forbruk.
Stor politisk oppmerksomhet
DFØ pekte i takketalen på at mat har vært en prioritert kategori for DFØ og innen grønne anskaffelser i flere år, og at kravet om å vekte klima- og miljøhensyn med 30 prosent i offentlige anskaffelser virkelig har satt dette på agendaen. DFØ fortalte også at de jobber for å nå målgruppene på kjøkkenet, som vanligvis ikke leser anskaffelser.no.
I introduksjonen av prisen uttalte juryen at de med prisen ønsket å utfordre DFØ, som en aktør som de mener “har en fantastisk mulighet til å sørge for at flere mennesker i alle livsfaser og samfunnslag får spise bærekraftige måltider”. Oppfordringen og ønsket fra juryen var at utfordringen ville inspirere til å gjøre det enklere å velge lokalt, økologisk, sesongbasert og råvarebasert i offentlige innkjøp.
– Det er mange flotte mennesker som jobber med mat i Norge. DFØ vil gjerne være hub-en som sprer kunnskap og gode eksempler, uttaler seniorrådgiver i DFØs avdeling for bærekraftige anskaffelser Elisabeth Sandnes, som tok imot prisen på vegne av DFØ sammen med seniorrådgiver Ragnhild Lunner.
Fikk ros
I etterkant fikk DFØ ros for sin positive innstilling til å ta imot prisen, og i en pressemelding melder Debio Marked at «Direktoratet meldte friskt at de tok utfordringen og gledet seg til å gjøre det enklere for store og små innkjøpere å ta mer bærekraftige matvalg.»
DFØ har veiledning på bærekraftige valg for mat og drikkeprodukter og måltidstjenester i Kriterieveiviseren – veileder til bærekraftige krav og på direktoratets temaside for mat og måltidstjenester.