Smarte avfallsbeholdere i skjærgården

Kristiansand Parkvesen

Smarte avfallsbeholdere i skjærgården

Parkvesenet i Kristiansand ønsket å kunne tilby håndtering av avfall for brukere av skjærgården. Båtfolket skulle kunne bruke en miljøstasjon til sjøs og betjene den fra sine fritidsbåter på en enkel og brukervennlig måte. Clean Sea Solution designet og bygget en ny type miljøstasjon som dekket Parkvesenet sitt behov.

Tidsperiode

April 2021 – mai 2022.

Utfordringsvideo

Om behovet

Det er en kjent utfordring i skjærgården at ordinære returplasser/søppeldunker ofte blir overfylt og ikke har en tilpasset frekvens på tømming.

Parkvesenet i Kristiansand etterspurte et returpunkt som var lett tilgjengelig med båt, som ikke trengte fortøyning, og hadde kapasitet til 2–3 båter samtidig. Det var også viktig med en smart avfallsbeholder som kunne varsle Parkvesenet om kapasitet og når returpunktet trengte tømming. Returpunktet skulle være enkelt å finne for båtfolket, være enkelt å betjene for driftspersonellet, tåle være og vind og kunne betjenes av Parkvesenets arbeidsbåt.

Du kan lese mer om behovet i dokumentet "Vedlegg 1: Behovsbeskrivelse".

Om løsningen

Selskapet som utviklet løsningen for Kristiansand var Clean Sea Solutions, et oppstartsselskap som tilbyr avanserte løsninger for oppsamling av plast og avfall på havet. Den utviklede løsningen er en avfallstasjon konstruert med to flytebrygger og miljøstasjon med overbygg. Miljøstasjonen drives med solceller og batteri. Selve avfallsstasjonen er kledd i Megawood DELTA®, et GRP-resirkuleringsmateriale fra resirkulerte vindturbinrotorblader. Miljøstasjonen ble også levert med sensorer som viser status til Parkvesenet via egen app.

Interessert i løsningen? Ta kontakt med Clean Sea Solutions.

Demonstrering av løsningen

Dokumenter fra konkurransen

Prosjektet startet med at det ble kunngjort en innovasjonskonkurranse i april 2021. Etter vurderingsrunder ble Clean Sea Solutions i juni 2021 valgt som leverandør.

Konkurranseregler StartOff: Smarte avfallsbeholdere i skjærgården
pdf 262.27 KB
Vedlegg 1: Behovsbeskrivelse Kristiansand, Smarte avfallsbeholdere i skjærgården
pdf 230 KB
Vedlegg 2: Mal for idéskisse, Smarte avfallsbeholdere i skjærgården
docx 73.84 KB
Vedlegg 3: StartOffs forsknings- og utviklingsavtale, Smarte avfallsbeholdere i skjærgården
pdf 376.93 KB

StartOff

Arkivverkets prosjekt var en del av StartOff-programmet. StartOff var et program for innovative anskaffelser, hvor offentlige oppdragsgivere fikk utviklet løsninger på sine behov, gjennom en prosess spesialtilpasset oppstartsselskaper. Programmet er nå avsluttet, men denne innovative anskaffelsesmetodikken kan fortsatt benyttes.

Kontaktinformasjon

Ta kontakt via sparretelefonen for mer å få mer informasjon om prosjektet, den offentlige virksomheten eller gjennomføring av innovative anskaffelser.

Sparretelefonen
  • e-post sparretelefon [at] dfo.no (sparretelefon[at]dfo[dot]no)
  • telefon 404 34 830
Oppdatert: 19. januar 2024

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.