Nå blir forbruksmateriell levert miljøvennlig til staten

Statens innkjøpssenters avtale for levering av forbruksmateriale til statlige virksomheter gir gode miljøgevinster. Krav til bruk av nullutslippskjøretøy har ført til at 85 prosent av transporten skjer med nullutslippskjøretøy.

Våren 2022 inngikk Statens innkjøpssenter en fellesavtale for forbruksmateriell med leverandørene Lyreco Norge AS, Maske AS og Norengros AS. 185 statlige virksomheter er tilsluttet avtalen, og et sentralt mål i avtalen var å redusere negativ miljøpåvirkning fra offentlige oppdragsgivere. Gjennom dialog med leverandørene har Statens innkjøpssenter:

  • satt krav til bruk av nullutslippskjøretøy til virksomheter lokalisert i byer
  • satt mål om at minimum 50 % av produktene som leveres skal være miljømerkede
  • innført gebyr til oppdragsgiver om det gjennomføres ordrer til under 1 000 kr

De nye kravene har hatt en betydelig påvirkning på andelen leveranser som blir gjort med nullutslippskjøretøy. Antallet miljøvennlige leveranser har økt fra 4 751 i siste kvartal 2022, til 6 083 i siste kvartal 2023. Dette er en økning fra 65 % til 85 % av alle leveranser.

– De store gevinstene har vi hentet ut gjennom dialog med leverandørene. Dette viser at en aktiv kontraktsoppfølging gir resultater, sier Jasmin Mirza, avtaleforvalter i Statens innkjøpssenter.

Statens innkjøpssenter vil fortsette å følge opp leverandørene gjennom kontraktsoppfølgingsmøter for å ytterligere øke miljøprestasjonen i avtalen.

Bildet viser en Bring-bil med nullutslipp.
Aksel Jermstad/byAksel
Bring er en av underleverandørene som leverandørene (Maske, Lyreco, Norengros) benytter seg av og som har innfaset mange nullutslippskjøretøy de siste årene, for å møte den type krav som Statens innkjøpssenter stiller.
Publisert: 6. mai 2024

Kontakt

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.