Fakturering og betaling

Lage en EHF-faktura og sende den til mottaker. Motta en faktura og behandle den i eget system.

En faktura er et dokument som regnskapsmessig stadfester et salg mellom en selger og en kjøper. Fakturaen utstedes av selgeren og er et betalingskrav til kjøperen.

En elektronisk faktura er et betalingskrav som er utformet, oversendt og mottatt elektronisk fra fakturautsteder til fakturamottaker, og som kan behandles automatisk i fakturamottakers økonomisystem.

Fakturering til og fra offentlig sektor skal som hovedregel gjøres elektronisk. Faktura sendes/mottas i standardformat EHF (elektronisk handelsformat) via Peppol-nettverket.

Anskaffe et system for å lage, sende og motta faktura og kreditnota

  • De fleste økonomisystemer kan lage, sende og motta EHF faktura. Vi har laget en oversikt over disse aktørene. 
    • Har du et av disse økonomisystemene så kontakter du dem og spør om hvordan ditt system kan sende/motta EHF faktura.
    • Har du ikke et av disse økonomisystemene gjør en anskaffelse av et økonomisystem som har mulighet til å lage, sende og motta EHF faktura.
  • Bedriftsnettbank kan lage, sende og motta faktura.
    Har din virksomhet en bedriftsnettbank så kan banken sende og motta EHF faktura. Kontakt banken din for et tilbud.

Det er viktig at systemet (via sitt aksesspunkt) kan registrere dere i ELMA registeret. Her ligger alle mottakere av faktura med sin elektroniske adressen.

Det er økonomisystemet ditt eller bedriftsnettbanken din som registrerer deg i ELMA når du er klar til å motta EHF faktura (gjelder også ved utmelding av ELMA)

Krav til systemer du anskaffer er de samme som punktene i "Lage en fakturaløsning selv"

Web-fakturaportal

Leverandører som ikke har et eget system for å kunne sende fakturaer i EHF kan benytte seg av web-fakturaportaler. I en web-fakturaportal skriver leverandøren inn alle sine fakturaopplysninger og fakturaen blir sendt til mottaker.

Web-fakturaportal egner seg best for leverandører som skal sende få fakturaer pr. år og ikke har et eget økonomisystem eller nettbank bedrift. Disse tilbyr web-fakturaportaler.

Lage en fakturaløsning selv

Betaling

Via ditt ERP-/økonomisystem kan du betale dine regninger til banken din. Her er en oversikt over de aktørene som tilfredsstiller sikker betaling i e-meldingsnettverket (Peppol)

Verktøy

Oppdatert: 12. januar 2024

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.