Les fullversjonen av direktør for DFØ, Hilde Singsaas’ innlegg publisert i Dagsavisen 14. oktober.
Offentlig sektor kaster møbler til en verdi av nesten 400 millioner kroner i året. Vi kan spare både budsjettene og miljøet ved å gjenbruke mer av det vi har.
Med tanke på at anskaffelser utgjør nesten halvparten av de offentlige budsjettene, er de et sentralt virkemiddel i den grønne omstillingen. For noen uker siden lanserte DFØ en handlingsplan for grønne og innovative offentlige anskaffelser fram mot 2030. Her legger vi blant annet vekt på at statlige nøkkelvirksomheter må bane vei for en økt andel klima- miljøvennlige innkjøp, og at vi må fremme sirkulære anskaffelser.
Anskaffelsesundersøkelsen har vist oss at statlige virksomheter er betydelig mindre modne enn kommuner og fylkeskommuner når det gjelder å gjøre grønne og innovative offentlige anskaffelser. Det må vi gjøre noe med. Statens innkjøpssenter, som DFØ har ansvaret for, er en av de statlige nøkkelvirksomhetene som skal lede an i arbeidet. Innkjøpssenteret inngår fellesavtaler for rundt 190 statlige virksomheter, og som en stor aktør, er det viktig for senteret å dra leverandørmarkedet i bærekraftig retning.
DFØ jobber også for å ta bærekraftige valg i egen virksomhet. Hensynet til bærekraft trenger ikke gjøre anskaffelser dyrere. Tvert imot er den mest effektive og miljøvennlige løsningen av og til å ikke anskaffe noe i det hele tatt! Denne uka flytter DFØ til nye lokaler på Økern, og vi har dekket møbelbehovet vårt nesten utelukkende med møbler fra gamle lokaler. Vi har også kontaktet andre offentlige virksomheter og overtatt inventar de ikke lenger har bruk for. Sammenliknet med å kjøpe nytt, har vi spart fem millioner kroner og 30 tonn avfall. Vi har også spart miljøet for 50 tonn CO2ekvivalenter.
Gamle reoler og arkivskap har begrenset nytteverdi i en digital hverdag. En del av det gamle inventaret vårt gikk derfor til materialgjenvinning. Men vi har også forsøkt å gi bort inventar og gi det nytt liv gjennom redesign. Resultatet er at mange av oss nå får skillevegger på Økern som tidligere var reoler i våre gamle lokaler.
En prioritert satsing i handlingsplanen, er økt kompetanse. Anskaffelsesregelverket gir en klar marsjordre til innkjøpere om å redusere skadelig miljøpåvirkning og fremme klimavennlige løsninger. Samtidig er det stor fleksibilitet med hensyn til hvordan dette skal følges opp. Det er bra, for offentlig sektor er mangslungen, og det er stor variasjon virksomhetene imellom. Men handlingsrom og fleksibilitet stiller også krav til kompetanse.
I DFØs modenhetsundersøkelser svarer stadig flere at de har en plan for mer bærekraftige anskaffelser, men mange gir samtidig uttrykk for at de har behov for mer kunnskap om grønne og innovative anskaffelser. Derfor er det en prioritert oppgave for DFØ å bidra med råd og veiledning. Er du usikker på hvordan du kommer i gang, kontakt oss på vår sparretelefon for bærekraftige anskaffelser.