Bygg, anlegg og eiendom (BAE)
Du kan ringe mandag til fredag kl. 9–13 på 404 34 830, eller sende e-post til sparretelefon@dfo.no.
DFØ har laget et skjema som virksomhetene kan bruke i oppstart av og under leieperioden for å få fakta om energibruken på bordet. Slike fakta kan være kontraktsforhold, teknisk infrastruktur, rapporteringsrutiner, energibruk og -kostnader. Kom og hør mer på kort webinar 28. september om energieffektivisering.
Verktøyet er oppdatert for å beregne referansenivåer for et byggeprosjekt og for å sette en utslippsramme.
For få offentlige oppdragsgivere vurderer livssykluskostnader (LCC) ved anskaffelser. Hele 80 prosent mener likevel at LCC-analyser gir et godt grunnlag for prosjekt beslutninger. Dette går frem av en undersøkelse om bruken av LCC i bygg gjennomført av DFØ og LCC-forum våren 2023.
Stortinget vedtok før sommeren krav om solceller eller lokalprodusert energi i alle nye statlige byggeprosjekter. Dette skal også gjelde for større oppgraderinger og rehabiliteringer.
Den nye veilederen gjelder både kontraktsoppfølging generelt og oppfølging av krav som skal motvirke arbeidslivskriminalitet spesielt. Veilederen er et av tiltakene i forbindelse med gjennomføringen av Norgesmodellen for et seriøst arbeidsliv.
DFØ og LCC-forum samarbeider om en undersøkelse om bruk av livssykluskostnader (LCC) i norske BAE-anskaffelser og eiendomsstyring. Tidligere undersøkelser har vist at LCC sjelden eller aldri blir vurdert av offentlige byggherrer ved anskaffelser av bygg, anlegg og eiendom.
Høge og uføreseielege energiprisar har vorte ei utfordring også for offentlege leigetakarar. DFØ beta-testar no eit nytt skjema som kan brukast til å få innsikt i og oversikt over energiforbruket.
I den nye Kriterieveiviseren for kategori bygg gjelder nå krav knyttet til sirkulærøkonomi, og den henviser til de ulike stegene i byggeprosessen. For kategori anlegg gjelder 23 reviderte krav som er delt opp i prosjektering og utførelse. DFØ inviterer også til webinar om hver kategori.
Hvordan kan offentlige byggherrer stille klimakrav når de skal rehabilitere eller bygge nytt? Hva kan byggebransjen levere? Koster det mer å bygge grønt? Hvilken gjennomføringsmodell er best egnet når man skal tenke sirkulærøkonomi?
Aktørene peker på budsjetter, regulatoriske bestemmelser, utfordrende logistikk og manglende marked for gjenbrukte byggematerialer. – Dette er viktige funn som DFØ skal ta hensyn til i veiledningsarbeidet vårt, sier avdelingsdirektør Marit Holter-Sørensen.