Generell informasjon om plast og emballasje, samt krav og kontraktsvilkår du kan stille for å redusere klima- og miiljøbelastningen til slike produkter.
- Forbud mot engangsplast vil tre i kraft i Norge 3. juli 2021, i tråd med Forskrift om endring i produktforskriften (forbud mot enkelte produkter laget av plast). Forbudte produkter er listet i forskriftens §2b-3 og §2b-4.
- I henhold til Avfallsforskriften §7-5 har virksomheter som produserer eller importerer mer enn 1000 kg av en emballasjetype, plikt til å være medlem av et godkjent returselskap for emballasje, som skal sørge for materialgjenvinnning av emballasjeavfallet.
Hva du som oppdragsgivere kan gjøre for å fremme bærekraftig emballasje
- Bruke eksempler fra offentlige virksomheter som stiller krav til plast og emballasje, hentet fra DFØs veileder Hvordan redusere plast i anskaffelser og bruke plast smartere.
- Stille krav eller kontraktsvilkår til klima- og mijøvennlig emballasje.
Eksempler på generiske krav og kontraktvilkår til bærekraftig emballasje
Leveandøren skal
- Sørge for at emballasjen står i forhold til produktets form, funksjon og volum.
- Sørge for at emballasje enkelt skal kunne separeres for hånd i enkeltmaterialer som kan resirkuleres (for eksempel papp, papir, plast og tekstil hver for seg).
- Sørge for at emballasjen inneholder informasjon om hvordan den skal sorteres.
- Produsenter/importører av varene som leveres skal ha medlemskap i et godkjent returselskap (se Miljødirektoratets hjemmeside).
- Ta med seg emballasje som det ikke er naturlig for oppdragsgiver å beholde, etter leveransen i de tilfeller der leverandør / produsent selv står for emballasje (og ikke en transportør, som PostNord, DB Schenker, Bring, Dønn grønn o.l.).
- Be om en årlig rapport fra leverandøren om andel gjenvunnet materiale i emballasjen, samt en beskrivelse av tiltak for å fremme økt andel materialgjenvunnet materiale i emballasjen.
I Kriterieveiviserens kriteriesett er det utviklet spesifikke krav til emballasje for følgende innkjøpskategorier:
- Mat
- Møbler
- PC-er og skjermer
Disse kravene og kriteriene kan være til inspirasjon også for andre innkjøpskategorier.
Hvordan redusere plast og bruke plast smartere
DFØ har utarbeidet veilederen Hvordan redusere plast i anskaffelser og bruke plast smartere. Veilederen inneholder mange gode tips og eksempler for ulike innkjøpskategorier, blant annet kunstgressbaner og kommunal infrastruktur. Blant annet viser vi eksempler fra Private barnehagers landsforbund og Naturvernforbundets veiledningshefte for Plast- og giftfrie barnehager.
Veilederen gir råd til offentlige virksomheter som har mål om å bli plastfrie eller redusere sitt plastfotavtrykk.
Kriterieveiviseren gir deg krav og kriterier for miljø og sosialt ansvar, og dokumentasjon av kravene, som kan stilles i en anskaffelsesprosess.
Oslo kommune har utarbeid en plastveileder, som gir råd og eksempler på hvordan du kan stille krav til plast, og følge de opp.