Staten går foran og inkluderer matsvinn i nye kriterier for offentlige anskaffelser. Nå kan stat og kommune enkelt stille krav til leverandørene og sikre minimalt matsvinn både for kantinemat og annen servering.
Difi har utviklet nye krav og kriterier som er lett å ta i bruk for offentlige innkjøpere når de skal stille krav til miljø, menneskerettigheter og andre samfunnshensyn i sine anskaffelser. Nå er nye krav og kriterier for mat og drikke innenfor følgende områder klare: Matsvinn, emballasje, tropisk avskoging og utvalg av varer i sortimentet.
– Vi har prioritert områder som kan få stor effekt for miljøet i det nye kriteriesettet for mat og drikke. Nå gjelder det at oppdragsgiverne tar kravene i bruker når de skal anskaffe mat, sier avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Difi.
Han sier at både offentlige som private virksomheter opplever en reduksjon i matsvinn på 30-60 prosent når de setter i gang systematisk kartlegging for deretter å sette inn målrettede tiltak. Gode anskaffelser er avgjørende for å nå slike resultater.
– Det er frivillig for statlige og kommunale virksomheter om de vil ta kravene og kriteriene i bruk, men vi vet at dette er veldig etterspurt blant innkjøpere, sier Strømsnes.
Strømsnes sier at matvarebransjen også ønsker klare og tydelige miljøkrav. Difi vil også oppmuntre leverandørene til å etterspørre miljøkrav i dialogen i forkant av konkurranser om å levere mat til det offentlige.
Kravene på matsvinn følger opp systemet i bransjeavtalen for reduksjon av matsvinn som veldig mange bedrifter i Norge allerede har sluttet seg til.
Kriteriene finner du i Difis kriterieveiviser for bærekraftige offenlige anskaffelser.