Ombruk av byggematerialer hos Statsbygg og Entra

Dette eksempelet beskriver to aktørers deltakelse og nybrottsarbeid for ombruk av bærekonstruksjoner fra regjeringskvartalet i Entra sitt prosjekt Kristian Augusts gate 13 (KA13).

Kontaktperson DFØ

Bakgrunn og utgangspunkt 

Dette prosjektet er en del av Statsbygg sin satsing på sirkulær økonomi og er det første prosjektet der bærekonstruksjoner har blitt forsøkt gjenbrukt. For ENTRA sin del er prosjektet del av en ambisiøs miljøstrategi der de ønsker å være en av flere ledende aktører. De deltar i samarbeid om utvikling og bygging av plusshus, og et naturlig neste steg har vært å se på muligheter for ombruk av byggematerialer. 

Resultater 

Hulldekkelementene ble montert etter planen våren 2020, men prosjekt KA13 er fortsatt ikke ferdigstilt. Når prosjektet ferdigstilles høsten 2020 vil ENTRA gjennomføre en større analyse over miljøeffektene av å ombruke hulldekkelementer og andre materialer. 

Bygg- og anleggssektoren i Norge står bak et utslipp på ca. 13 millioner* tonn CO2-eq per år, og er med det på størrelse med industri- og petroleumssektoren. Halvparten av utslippene kommer fra byggematerialer. Bruk av betong i bl.a. søyler, veggelementer og hulldekkelementer står for en vesentlig andel av dette utslippet. Ved å ombruk, fremfor å gjenvinne, blir materialene ombrukt til samme formål og ikke på et lavere nivå i avfallshierarkiet. Slik unngås det å bruke energi og ressurser på å bryte ned og resirkulere betongen, samtidig som det ikke benyttes energi og ressurser til på å utvinne råmateriale og produsere nytt. I tillegg til hulldekkelementer er det ombrukt en rekke andre materialer i bygget som bl.a. vinduer, dører og lastbærende stålkomponenter. Av dette er det utvilsomt stål som har hatt størst positiv miljøeffekt. Nytt stål er beregnet til å ha et utslipp på 2,8 kg CO2-eq per kg stål, mens ombrukt kun har et utslipp på 0,24 kg CO2-eq. Det utgjør en reduksjon i utslippet per kg stål på 91 prosent.  

*Tallene over er basert på DiBK rapporten «Forsvarlig ombruk av byggevarer» fra 2019. 

Ny løsning 

Løsningen som beskrives her er å bevare hulldekkelementer ved riving av bygg R4 i Regjeringskvartalet og ombruke disse i Entras prosjekt Kristian Augusts gate 13. Byggeprosjektet innebærer rehabilitering av eksisterende bygg og bygging av nytt tilbygg - til sammen vil det totalt utgjøre 4300 kvadratmeter med næringslokaler. Den opprinnelige bygningen er fra 50-tallet. Nybygget skal utgjøre ni etasjer. I tre av etasjene av nybygget skal hulldekkelementer i betong fra regjeringskvartalet ombrukes. 

Suksesskriterier 

Basert på de erfaringene som er gjort så langt i prosjektet trekkes følgende kriterier frem som spesielt viktige for å lykkes med ombruk av byggematerialer.  

Planlegging – Ombruk av byggematerialer krever god planlegging. Det er viktig å kartlegge eget prosjekt ift. hvilke materialer det vil være behov for og hva det er praktisk mulig å gjenbruke. Markedet gir begrenset tilgang på aktuelle materialer. Derfor kan det være hensiktsmessig å forhøre seg med leverandører om mulige bygg som skal rives og hvilke materialer som eventuelt vil bli tilgjengelig. 

Regelverk – Regelverket er per i dag ikke utformet spesielt godt med tanke på gjenbruk. Det er derfor svært viktig å sette seg inn i de lover og regler som gjelder. Når det kommer til kjøp eller overtakelse av materialer fra andre er utgangspunktet at materialene må dokumenteres og sertifiseres på lik linje med nye materialer. Hvis det ikke finnes egnede materialer, eller at de mangler nødvendig dokumentasjon, kan det være verdt å også sjekke leverandørenes overskuddslager. Dette er ubrukte materialer med full dokumentasjon som ellers ville blitt destruert eller brukt til andre formål. 

Partnerskap – Det har vært avgjørende for ENTRA å knytte til seg gode dyktige samarbeidspartnere og dyktige leverandører. Fremtidig leietaker har vært veldig positiv til prosjektet, vært med på å drive det frem og ansett et sterkt miljøfokus som en merverdi for dem ved valg av lokaler. I forhold til entreprenører og leverandører har prosjektet omfattet en del elementer som ikke har vært gjennomført tidligere. Dette har krevd mange ulike kapasiteter og stilt store krav til fleksibilitet fra leverandørene underveis. 

Beskrivelse av prosessen 

Da de besluttet å rive bygg R4 i Regjeringskvartalet laget Statsbygg en artikkelliste med materialer egnet til ombruk, der hulldekkelementer var en av 45 artikler. I samme tidsrom, høsten 2018 - Vår 2019 avholdt FUTURE BUILT fire seminarer, der bl.a. Statsbygg, SINTEF, ENTRA, med flere, deltok for å diskutere juridiske og praktiske sider ved ombruk. I etterkant kartla ENTRA behov for sitt prosjekt, KA 13, og hvilke materialer som fantes tilgjengelig – her var innspill fra leverandører viktig. Det ble avklart at hulldekkelementer fra R4 kunne benyttes. Hulldekkelementer ble skjært løs og heist ut fra R4 i november 2019 og deretter transportert til sted utenfor Oslo for bearbeiding. Det innebar kapping til riktige mål og montering av nytt feste iht. foretrukket løftemetode. For å få på plass nødvendig sertifisering ble det utført trykk- og kjerneprøver av SINTEF. Beregninger på om kvaliteten på hulldekkene var hensiktsmessig til bruk i nytt bygg ble foretatt av ENTRA selv. 4 av 9 byggeplaner er nå gjennomført. Hulldekkelementene er planlagt montert våren 2020. Prosjektet KA13 skal være ferdigstilt og klar for bruk høsten 2020.  

 

Verktøyet er i bruk på følgende sider
Oppdatert: 10. august 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.