DFØ har publisert ny statistikk om bruken av den nye miljøbestemmelsen. Resultatene viser en tydelig økning i bruk av krav og kriterier for å fremme klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser.
Fra nyåret kom det skjerpede krav til klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser. DFØ har analysert over 2000 anskaffelser med tilhørende tusenvis av miljøkrav og miljøkriterier for å se hva effektene har vært.
– Analyse og statistikk som viser hvordan det nye regelverket etterleves i praksis er viktig kunnskap. Det er av stor betydning for å oppnå bærekraftig utvikling og grønn omstilling som fungerer. Dette er et arbeid vi i DFØ vil prioritere fremover, sier seksjonssjef Mona Stormo Andersen.
Tydelig endring
Resultatene viser en tydelig endring. Andelen anskaffelser hvor miljø vektes med 30 % eller mer har økt markant fra omtrent 6 prosent i 2023 til å ligge på rundt 30 prosent i 2024. Videre viser også dataene at bruken av miljøkrav også har økt, fra omtrent halvparten av anskaffelsene i 2023 til rundt 60 prosent i 2024.
Totalt sett har omtrent tre fjerdedeler av anskaffelsene en miljøvekting på 30 prosent og/eller inkluderer miljøkrav i 2024, sammenlignet med rundt halvparten i 2023. Dette indikerer en økende vekt på klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser, i tråd med anskaffelsesforskriften.
– Resultatene viser at oppdragsgiverne har forstått hva de skal gjøre. Samtidig ønsker vi å undersøke nærmere hvilke krav og kriterier som benyttes for å identifisere potensialet for videre forbedringer. Det er alltid en viss grad av usikkerhet knyttet til denne typen analyser av ustrukturert data, men tilbakemeldingene fra oppdragsgivere og leverandører viser at dette er tall de kan kjenne seg igjen i, sier prosjektleder Jonas Karstensen i DFØ.