Nytt kriteriesett for kjøp av person- og varebiler

DFØ har publisert oppdaterte krav som gir så stor klimaeffekt som mulig, og er enklere å bruke enn før. De bygger på lovkravet om nullutslipp, med noen unntak. DFØ holder webinarer om dette i mars.

De tidligere kriteriesettene for anskaffelse av lette kjøretøy (personbiler og varebiler) besto av 28 ulike kriterier innenfor fem områder (CO2, Energiforbruk, NOx, LCC og støy).

– Flere har gitt utrykk for at det var for mange krav og kriterier å forholde seg til. Dette har vi hørt på, og har nå redusert antall krav vesentlig, sier seniorrådgiver Odd Olaf Schei.

Fra 2018 og fram til nå har Forskrift om utslippskrav til kjøretøy ved offentlige anskaffelse til veitransport blitt justert og skjerpet, slik at det fra  januar 2023 stilles følgende krav:

§ 3 Miljøkrav

  • Personbil (M1): 0 g CO2/km
  • Varebil (N1-I,N1-II, N1-III): 0 g CO2/km

Odd Olaf Schei sier at dette forenkler oppgaven med kravstilling vesentlig.

– Vi har utviklet et enkelt krav som gir størst klimaeffekt, som er enkelt å benytte seg av for den enkelte innkjøper og som henviser til lovkravet om nullutslipp, med noen unntak. Vi har også lagt til et kontraktskrav ved leasing av person- og varebiler. Hensikten er å gi både oppdragsgiver og sentrale myndigheter god oversikt over egne kjøretøyparker via DFØs verktøy Bilparkdata, sier han.

DFØ har også utviklet et verktøy hvor vi kan følge med på alle nyregistrerte kjøretøy hos det  offentlige, og vi kan konstatere at det i januar og februar i 2023 ble registrert 179 nye person- og varebiler og at 52 % av disse var elektriske. Dette omfatter også kjøp av 27 politibiler som er unntatt kravet om nullutslipp. Se også artikkelen Nullutslippskjøretøy er i ferd med å få fotfeste i det offentlige (ekstern lenke) .

Du finner kravene på Kriterieveiviseren (anskaffelser.no)

IKT

For IKT er det kun gjort en begrenset revisjon av kriteriene, men et større utviklingsarbeid for denne kategorien vil starte til høsten, sier rådgiver Christian Tangene.

Webinarer

DFØ inviterer til webinar om krav og kriterier for anskaffelse av IKT torsdag 30. mars, og anskaffelse av anlegg fredag 31. mars. Vi gjennomgår kravsettene, og som deltaker er du velkommen til å stille spørsmål.

Publisert: 23. mars 2023

Kontakt

Spørsmål om kriterieveiviseren

  • e-post kriterieveiviseren [at] dfo.no

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.