Kontrakt inngått:

Asker viser at sirkulære bygg ikke behøver å koste mer

130 år gamle Nedre Sem låve i Asker er demontert og gjenoppbygget som et forbildeprosjekt for sirkularitet. Låven huser både arbeidssenter, gårdsbutikk og omsorgsboliger.

Kontakt

Anskaffelsestype: Samspillsentreprise

Verdi: 110 mill. kr inkl. mva.

Tilbydere: 5 prekvalifiserte

Leverandører: Veidekke

Om anskaffelsen

Asker kommune kjøpte i 2013 Nedre Sem gård, som huser et arbeidssenter og et døgnbemannet botilbud for unge voksne. Gårdens 130 år gamle låve var i elendig forfatning. Beliggenheten i et landskapsvernområde og byggets størrelse på kun 2000 kvm, gjorde at kommunen utpekte rehabilitering av låven som et forbildeprosjekt for FutureBuilt. Det innebar høye ambisjoner for nytenkning og bærekraft.

I 2024 sto det nye bygget klart, og var blant de første som testet ut FutureBuilts sirkularitetsindeks. Det er en samleindikator for faktisk materialombruk og ombruksplanlegging ved endt levetid for bygget. Målet var 50 prosent sirkularitet, og bygget havnet på 48 prosent.  470 tonn materialer er ombrukt. Låven har vært pilot for FutureBuilts kriterier for plast i bygg, og plastbruken er betydelig redusert.  Utslippsfrie maskiner er brukt i 90 prosent av byggingen.

Kvadratmeterprisen på 75 000 kr er ikke høyere enn for liknende prosjekter uten særlige miljøambisjoner. 

Låven vil ifølge prosjekteringen gi omtrent 10 prosent lavere utslipp enn kravene til FutureBuilt ZERO (som er 354 kg CO2 per kvm bruksareal). De viktigste bidragene til det er:

  • materialombruk (både fra den gamle låven og andre bygg)
  • massivtre
  • oppfyller kravene til nær-nullenergibygg
  • solcelleanlegg

Framgangsmåte

Etter flere mulighetsstudier for rehabilitering av låven, brukermedvirkning og arkitekttegninger, bestemte kommunen at låven skulle bli et kompaktbygg med både boliger og arbeidssenter. Kommunen visste da omtrent hva prosjektet ville koste.

Konkurransegrunnlaget for samspillsentreprise med «åpen bok» ble publisert i januar 2022. Fem entreprenører ble prekvalifisert, og tre ble invitert til intervju og til å levere tilbud.

Tildelingskriteriene var:

  • Pris (40 prosent)
  • Oppgaveforståelse/prosjektgjennomføring (30 prosent)
  • Miljø i prosjektering og prosjektgjennomføring (30 prosent)

Veidekke ble valgt i mai 2022 på bakgrunn av oppgaveforståelse og miljøkriteriet. Partene ble gjennom prosjekteringen enige om en målpris. Den gamle låven ble demontert høsten 2022, og nybygget ble reist fra november. Kommunen og Veidekke hadde ett miljømøte og ett materialmøte i måneden.

Kommunen overtok den nye låven i mars (innvendig) og juni (utomhus) 2024. Kontrakten definerte en bonus/malus-ordning som fordelte avvik mellom sluttkostnad og målpris med 40 prosent til entreprenør og 60 prosent til byggherre, men sluttkostnaden endte praktisk talt lik målprisen.

Oppdragsgiverens råd og erfaringer

  • Kompetanse, engasjement og vilje er det viktigste for sirkulære bygg, ikke større budsjetter.   
  • Få tidlig oversikt over tilfang av materialer for ombruk. Asker bruker Loopfront.
  • De store entreprenørene har gode interne markedsplasser for ombruk, men ikke noe som knytter dem sammen.
  • Byggherren viste fleksibilitet i oppgavebeskrivelsen for å tilrettelegge for ombrukte komponenter (så som å unngå krav om identiske lamper), og tilby samme pris for ombrukte som for nye komponenter. Veidekke og underentreprenørene fant besparende ombruksløsninger.
  • Valgte materialer var kun 3-4 prosent dyrere enn konvensjonelle varer. Den viktigste merkostnaden var omtrent 1,5 årsverk til administrasjon.
    • Merkostnadene totalt for forbildeprosjektet ble omkring 5 mill. kr av et prosjektbudsjett på 154 mill. kr inkl. mva. Valget av samspill framfor totalentreprise var avgjørende for å få til dette.
  • En utfordring for kommunal saksgang med å utforske innovative løsninger, er at prosjektbudsjettet blir fastsatt sent i prosessen.
  • Det er fortsatt for tungvint og dyrt å resertifisere ombrukte komponenter, selv om det nå er kommet en ordning for egenresertifisering av ikke-bærende treverk. En del komponenter er ikke lov å ombruke, som drikkevannsrør og elektriske kabler.
  • Prosjektet har brukt nye materialer fra overskuddslagre, noe som teller i FutureBuilts sirkularitetsindeks. De oppfyller alle funksjonskrav, men går på akkord med utseende og farger.

Tilhørende dokumenter

Dokumentene er ikke behandlet for universell utforming. Kontakt oss hvis du trenger hjelp til å få tilgang til det som står der.

Trenger du hjelp til en anskaffelse?

Oppdatert: 5. september 2024

Kontakt

Sparretelefonen
  • sparretelefon [at] dfo.no (sparretelefon[at]dfo[dot]no)
  • 404 34 830

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.