Nytt helsehus med innovative løsninger i Os
Etter markedsdialog og forhandlinger sikret Os kommune et nytt, energipositivt helsehus for å samlokalisere helsetjenester.
Anskaffelsestype: Totalentreprise
Verdi: 26 millioner eks. mva.
Antall tilbud: 5
Leverandører: Os entreprenør og Norconsult
Om anskaffelsen
Tidligere hadde Os kommune legekontor i en eldre tomannsbolig. Etter å ha vurdert å renovere denne bygningen, ble det bestemt at det var mest hensiktsmessig å heller samkjøre helsetjenester i et 850 kvm. stort nybygg. Her holder kommunens helsestasjon, legekontor, fysioterapi, rus- og psykiatritjenester nå til. For å følge opp en ny regional energi- og klimaplan satte kommunen krav om isolasjon og bruk av tre i tak og vegger.
Prosjektet har levert på miljøkrav uten å gå på bekostning av kvadratmeterpris. Med opsjon på en geotermisk brønnpark i tillegg til den opprinnelige totalentreprisen ligger prisen an til å bli i underkant av 30 millioner kroner. Sammen med et 70 kilowatt stort solcelleanlegg på taket, antas det at bygget vil kunne levere omtrent dobbelt så mye strøm og fjernvarme som det selv forbruker. Valget av takelementer fra Lett-Tak ga en u-verdi (et mål på isolasjonsevne) på 0,09 watt per kvm. Kommunen anslår at denne takløsningen kuttet kostnader med to millioner kroner, i tillegg til å gi isolering tilsvarende passivhus og den nødvendige bæreevnen for solcellepanelene.
Framgangsmåte
Etter først å ha vurdert et tilbygg til kommunehuset som nytt legekontor i 2020, bestemte kommunen i samråd med arkitekter fra Norconsult å bygge et større helsehus. I dialog med virksomhetene som skulle flytte inn ble det laget tegninger og bestemt størrelse på nybygget. I tråd med den nye energi- og klimaplanen etterspurte kommunen miljøhensyn i tildelingskriteriene, ved å vektlegge andel tre i konstruksjoner og isolasjon med 20 prosent. Pris utgjorde 80 prosent. Os er en av eierkommunene til Abakus AS, som gjennomfører anskaffelser på vegne av sine eiere. Abakus benyttet en svensk forskningsbasert evalueringsmodell for å sammenligne tilbud.
Kommunen fikk fem tilbud, og gikk inn i forhandlinger med to leverandører. For å vektlegge betydningen av miljø i tildelingen av anbudet måtte oppdragsgiver gjøre en ekstra innsats, fordi tilbyderne ennå ikke hadde tilpasset seg effekten av økte forventninger til klima og miljø i offentlige anskaffelser. Siste runde av forhandlingene var jevn, men beslutningen falt på Os Entreprenør, som foreslo å bruke Lett-Tak Wood. Vinneren var lokal, og skåret best på både pris og miljøhensyn.
Oppdragsgiverens råd og erfaringer
Anskaffelsesprosessen har gått bra og kommunen har fått gode tilbakemeldinger fra flere hold. Kommunen trekker frem noen suksesskriterier:
- Grundig forarbeid med lokal arkitekt som hadde prosjektert liknende bygg i nabokommuner
- Inkludering av brukervirksomhetene i forarbeidet for å møte deres behov
- Forhandlingsrunder/konferanser med leverandører for å sikre forståelse av miljøkriterier
- God timing for å sikre gunstig konkurranse på pristilbud
- Oppdragsgiver var kjent med at det var en periode med lav etterspørsel i byggebransjen
- Åpenhet for innovasjon:
- Lett-tak ga trippel gevinst: lav pris, lav u-verdi og bæreevne for solcellepanel
- Geotermisk energi
- Støtte fra saminnkjøpsselskapet Abakus for vekting av bærekraftskriterier
Tilhørende dokumenter
Kontakt
- sparretelefon [at] dfo.no (sparretelefon[at]dfo[dot]no)
- 404 34 830