Kontrakt inngått:

Ombruk i nybygg ga arbeidsinkludering og 90 prosent klimagasskutt

På Tiller i Trondheim står to kommunale firemannsboliger. De ser nesten helt like ut, men materialene i det ene har en tidel av klimafotavtrykket til det andre. NAV-tiltak gjorde det mulig.

Kontakt

Anskaffelsestype: Totalentreprise

Verdi: 11 millioner kroner eks. mva. for to firemannsboliger

Tilbydere: 5

Leverandør: Trebetong AS

Om anskaffelsen

De to boligene ble ferdigstilt i 2003. Én bolig ble oppført med vekt på gjenbruk, og én ble bygget på ordinær måte. I «Gjenbrukshuset» ble omtrent 85 prosent av kledning og reisverk bygd med brukt trevirke. I tillegg ble alle innerdører, teglmur og taksten gjenbrukt.

Omtrent halvparten av kjøkkeninnredningene og 16 av 24 vinduer, pluss toaletter og vasker hadde vært brukt tidligere. Totalt var klimafotavtrykket til materialene i Gjenbrukshuset en tiendedel av fotavtrykket til materialene i «Nybygget», hovedsakelig på grunn av gjenbruk av tegl til takstein og teglmur.

Prisen for byggherre for de to byggene var tilnærmet identisk. Det skyldtes at Trondheim kommunes arbeidsinkluderingsvirksomhet Stavne Gård/ReBygg hadde ansvaret for å demontere, bearbeide og levere på forhånd spesifiserte brukte byggevarer til byggeplassen. De jobbet side om side med entreprenører i rivefasene og fikk dermed se hva de var i stand til. I 2005 fikk sju deltakere i tiltaket faste stillinger hos entreprenører.

Prosjektet er grundig beskrevet og evaluert på Trondheim kommunes nettsider.

Framgangsmåte

Trondheim kommune ville gjennomføre et pilotprosjekt som både skulle fremme gjenbruk i byggebransjen, og etablere lokale ordninger for gjenbruk. Det skulle skje i kombinasjon med arbeidstrening og resultere i sosial boligbygging.

I april 2000 bestemte kommunen at husene skulle bygges som én ordinær firemannsbolig og ett tilnærmet identisk hus ved siden av, bygget med ombruksmaterialer. Slik kunne kommunen sammenlikne dem direkte.

Et standard konkurransegrunnlag ble laget for den ordinære firemannsboligen, som så ble bearbeidet for å gi en detaljert beskrivelse av gjenbruk i det andre huset. Blant annet ble det spesifisert at Trondheim kommunes arbeidsinkluderingsvirksomhet Stavne Gård skulle skaffe gjenbruksmaterialer fra rivingsprosjekter og lagre dem skikkelig, slik at de var klare når huset skulle bygges.

Konkurransegrunnlaget beskrev gjenbruksmaterialer som skulle benyttes og prisen som skulle betales Stavne Gård. Anbud skulle gis på begge husene. Flere offentlige og private riveentrepriser i Trondheim spesifiserte samtidig at riveentreprenørene skulle samarbeide med Stavne Gård om gjenbruk. Materialer fra seks riveobjekter endte i Gjenbrukshuset.

For trevirke til bærende konstruksjoner brukte ReBygg metalldetektor for å fjerne skjult metall, og sagde det deretter til standard dimensjoner på et mobilt sagbruk som ReBygg hadde anskaffet. Så ble det testet for bæreevne.

Byggestart var i april 2002, og de to firemannsboligene sto klare i november 2003.

Oppdragsgiverens råd og erfaringer

  • Gjenbruk i dette prosjektet ga noe økt ressursbruk til prosjektering/bygging.
    • Kostnadsnivået totalt var på linje med tilsvarende boligprosjekter, og ville blitt lavere i et nytt gjenbruksprosjekt.
  • Stavne Gårds rolle var avgjørende for å skaffe brukte materialer, uten at oppdragsgiver måtte dekke de reelle kostnadene for dette.
  • Stavne Gårds rolle var mulig fordi riveherrer i en rekke andre byggeprosjekter måtte forplikte seg til å samarbeide med oss. Vi kom inn og tok ut egnede materialer. Entreprenørene bet seg merke i hvor dyktige våre folk var – og ga sju av dem jobb.
  • Arbeidstreningsvirksomhet er både egnet og gunstig for å kunne ta vare på og gjenbruke de lette bygningsdelene i byggeavfall.
  • Prosjektet ble starten på ReByggs gjenbrukssentral, åpen også for private.
    • Etterspørselen økte over tid, og før avviklingen i 2010 (fordi NAV endret finansieringen av interne tiltaksplasser og satset i stedet på tiltaksplasser hos eksterne entreprenører) omsatte ReBygg omtrent 2000 tonn brukte byggematerialer i året, inkludert tunge fraksjoner som tegl, takstein og skifer.

Tilhørende dokumenter

Trenger du hjelp med en anskaffelse?

Oppdatert: 26. juni 2024

Kontakt

Sparretelefonen
  • sparretelefon [at] dfo.no (sparretelefon[at]dfo[dot]no)
  • 404 34 830

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.