På Tøyen bader du i regnvann
Regnvann og ultrafiltrering gjør Tøyenbadet selvforsynt med 70 prosent av behovet for etterfylling av vann i bassengene.
Anskaffelsestype: Entreprise for vannbehandlingssystem og stålbassenger har vært en samspillsentreprise til totalentreprise
Verdi: Sluttkostnad 161,5 mill. kr eks. mva.
Tilbydere: 3
Leverandør: ENWA Badeanlegg AS
Om anskaffelsen
Det nye Tøyenbadet i Oslo åpnet for publikum i januar 2025 som Norges største kommunale badeanlegg. Anlegget er designet med høye miljøambisjoner, men alle komponentene er allerede i drift i andre anlegg. Det er helheten og skalaen ved miljøgrepene som gjør at anlegget utmerker seg. En nærmere beskrivelse av miljøtiltakene ved Tøyenbadet er beskrevet i sluttrapport til Enova.
Vi har her valgt å fokusere på vannbehandlingssystemet. Grep er gjort for å gjøre anlegget mest mulig selvforsynt med både vann og energi. Behovet for etterfylling av vann i bassenger generelt skyldes fordamping, skvulping og ikke minst returspyling av filtrene – når vannstrømmen gjennom filtrene snus for å rense dem. Dette vannet går tradisjonelt til avløp. Her benytter Tøyenbadet i stedet såkalt ultrafiltrering, som gjør at opptil 80 prosent av spylevannet fra returspyling gjenbrukes i bassenget.
For det andre fanges regnvann opp på det «blågrønne» taket og brukes for etterfylling av bassengene. Oslobygg anslår at det vil utgjøre i underkant av 15 prosent av total mengde etterfylt bassengvann, og det forbedrer i tillegg håndteringen av overvann. Uten denne løsningen ville prosjektet hatt økt omfang av regnbed og andre fordrøyningstiltak på utendørsområdet. Det er det første badeanlegget i Norge med blågrønt tak og resirkulering av regnvann.
Målet er at spylevann og regnvann til sammen skal dekke 70 prosent av behovet for etterfylling av bassengvann.
For øvrig bruker Tøyenbadet varmegjenvinner for å hente ut varmen fra dusj-vaskevann, overskuddsvarmen brukes til generell oppvarming/kjøling via varmepumpe. Dette gir lavere energikostnader og redusert bruk av fjernvarme.
Framgangsmåte
Tøyenbadet ble organisert som en serie entrepriser, de fleste som utførelsesentrepriser, ledet av en prosjekteringsgruppe bestående av Oslobygg og Asplan Viak. Innen vannbehandlingssystemer er det imidlertid et lite antall leverandører og rådgivere. Derfor valgte Oslobygg å gjennomføre dette som en samspillsentreprise, for å få entreprenørene og rådgivernes prosjekteringskompetanse i utformingen av løsningene.
Konkurransen ble kunngjort i april 2018 – ett til to år før entreprisene for grunnarbeider og bygg. Tildelingskriteriene var:
- Pris 40 prosent
- Oppgaveforståelse 30 prosent
- Ledelseserfaring og samarbeidsevne (herunder evne til samhandling og personlig egnethet) 30 prosent
Tre leverandører leverte tilbud. ENWA skårte best på både pris og oppgaveforståelse og fikk tildelt oppdraget i mars 2019.
Etter prosjektering ble Oslobygg og ENWA i juli 2021 enige om en fastpris på 147,9 mill. kr for gjennomføring av prosjektet, som da gikk over til totalentreprise. Anlegget sto klart høsten 2024, til endelig kostnad på 161,5 mill. kr eks. mva. Tøyenbadet åpnet for publikum i januar 2025, og har prøvedrift ut året.
Oppdragsgiverens råd og erfaringer
Sørg for å sette av nok tid i planleggingsfasen og ha tilstrekkelig kompetanse og de riktige menneskene i byggherreorganisasjonen.
Det er ingen valg i prosessen Oslobygg angrer på. Utfordringene underveis har først og fremst handlet om at prosjektet har gått over lang tid og måttet takle effektene av prisstigning, pandemi og krig.
Prosjektet var fra start definert med høye miljøambisjoner. Det er bakgrunnen for at det ikke er gjort kost/nytte-vurderinger av miljøtiltakene.
At Tøyenbadet er i prøvedrift, innebærer at entreprenørene fortsatt er tett inne i prosjektet og arbeidet med å optimalisere driften fortsatt foregår. Det er derfor for tidlig å vurdere måloppnåelse, men foreløpige erfaringer med vannbehandlingssystemet er gode.
Tilhørende dokumenter
Kontakt
- 404 34 830 (kl. 9–12)
- kontaktskjema