Prisbelønnet og rimelig skole bygget som passivhus
Nye Torvbråten skole i Asker sto i 2020 klar som Norges andre svanemerkede skolebygg. En gjennomgang av nye skoler i Oslo-området i 2023 fant at skolen hadde de laveste byggekostnadene per elev.
Anskaffelsestype: Totalentreprise for skolebygg og flerbrukshall, men uten grunnarbeid, solceller, bergvarme m.m.
Anskaffelsens verdi: 302 800 000 kr inkl. mva.
Antall tilbud: 5 (ingen prekvalifisering)
Leverandør: Veidekke AS
Om anskaffelsen
Torvbråten barneskole i gamle Røyken kommune ble i 2016 vedtatt revet og erstattet med ny skole og flerbrukshall. Skolen på 6700 kvm er dimensjonert for 470 elever. Det nye bygget stod klart i november 2020 som Norges andre svanemerkede skolebygg.
Skolen vant i 2021 prisen for «Årets skolebygg» blant annet fordi bygget har oppnådd passivhusstandard, med jordvarme som dekker all oppvarming, solceller på taket som gir 190 000 kwh per år, og har utstrakt bruk av massivtre. Skolen er tilpasset et skrånende terreng og har ikke kjeller.
Brutto-netto-faktoren er 1,4. En sammenlikning av kostnadsnivåer for en rekke nybygde skoler i og rundt Oslo, fra Holte Consulting og Menon Economics (november 2023), fant at Torvbråten hadde lavest kostnader per elev.
Framgangsmåte
Kommunen hadde et etablert samarbeid med LINK Arkitektur og Multiconsult, som gjennom skisse- og forprosjektfasen tegnet ferdig nye Torvbråten skole i tett dialog med brukerne. Tilbyderne bekreftet at tegningene i konkurransegrunnlaget «gikk opp». Konkurransegrunnlaget definerte også fastpris for entreprisen.
Skolen ble deretter anskaffet som en klassisk totalentreprise, men altså med mer detaljerte tegninger. For å sikre at riktig kompetanse ble koblet til riktig oppgave, ble flere delentrepriser skilt ut (solceller, bergvarme, energisentral og sentral driftskontroll, og riving av gammel skole).
Byggestart var i september 2019, og skolen ble tatt i bruk i januar 2021. Fastpris for totalentreprisen var 233,7 mill. kr inkl. mva., men ble økt med 17,2 mill. kr gjennom endringer bestilt av byggherren.
Oppdragsgiverens råd og erfaringer
De viktigste nøklene til suksess var:
- Byggherren var trygg på å ha gode arkitekter, pedagoger og prosjektleder. Det gjorde det mulig å tegne skolen før totalentreprisen, og å ha konkurranse på fastpris.
- Tidlig og helhetlig involvering av administrasjon (inkl. plan og bygg), politikere, ansatte, elever, foreldre og lokalsamfunnet rundt.
- Kontinuitet i nøkkelpersonell gjennom hele prosjektet.
- Byggherrens prosjektledelse, som hadde jobbet sammen på et tidligere skolebygg, fulgte prosjektet gjennom alle fasene.
- Bruker- og driftsrepresentanter deltok i alle prosjektfasene.
- Totalentreprenørens nøkkelpersonell var også konsekvent involvert gjennom hele gjennomføringsfasen.
- Arkitekt og konsulenter var involvert fra skisse- og forprosjektstadiet, og bistod byggherren i gjennomføringsfasen.
- Entreprenøren fikk frihetsgrader innenfor kontrakten, men ble også ansvarliggjort mot kontraktens ordlyd.
- Lokalsamfunnet hadde fra før tilstrekkelige bygningsarealer for fellesformål, noe som begrenset presset for utvidelse av skolebygget.
- Forproduserte tremoduler ga en svært effektiv byggeprosess.
Tilhørende dokumenter
Dokumentene er ikke behandlet for universell utforming. Kontakt oss hvis du trenger hjelp til å få tilgang til det som står der.
Trenger du hjelp med en anskaffelse?
Kontakt
- sparretelefon [at] dfo.no (sparretelefon[at]dfo[dot]no)
- 404 34 830