Digital overvåking av kritisk infrastruktur
Vei, vann og avløp er grunnleggende og livsviktige funksjoner for samfunnet. Ingeniørvesenet i Kristiansand har utforsket mulighetene for smart bruk av sensordata for overvåkning av disse funksjonene. Målet var bedre og raskere beslutninger ved overvåkning av byens infrastruktur.
Tidsperiode
April 2021 – desember 2021.
Utfordringsvideo
Om behovet
Basert på sensordata fra infrastrukturen hadde Ingeniørvesenet behov for et verktøy som kan varsle om status og hendelser. Det var utfordrende at tilgjengelige fagkilder, data og ekstern informasjon ikke var samlet og tilgjengeliggjort på en effektiv måte. Det førte blant annet til at vakttjenesten ikke hadde sikre kilder for å bekrefte eller avkrefte oppståtte hendelser, men må rykke ut, noe som førte til unødvendig tidsbruk.
Formålet med prosjektet har vært å bidra til bedre og raskere beslutninger om mulige trusler og problemer på kommunens infrastruktur. I første omgang ønsket Kristiansand kommune å sammenstille data knyttet til vann- og avløp, men målet var en fleksibel løsning som kunne bygges ut for ulike typer sensorer i andre deler av infrastrukturen. Løsningen skulle være mulig å bruke for beredskapstjenesten fra både pc, nettbrett og mobil.
Du kan lese mer om behovet i dokumentet "Vedlegg 1: Behovsbeskrivelse".
Om løsningen
Vinneren i konkurransen for å utvikle denne løsningen for Kristiansand var oppstartsselskapet Autility. Ved hjelp av "data fusion"-teknologi laget de en løsning der ulike typer sensordata kunne snakke sammen. Disse dataene kan deretter, ved hjelp av maskinlæring og KI, brukes til å analysere, overvåke og styre prosesser.
Interessert i løsningen? Ta kontakt med Autility.
Demonstrering av løsningen
Dokumenter brukt i konkurransen
StartOff
Kristiansand Ingeniørvesen sitt prosjekt var en del av StartOff-programmet. StartOff var et program for innovative anskaffelser, hvor offentlige oppdragsgivere fikk utviklet løsninger på sine behov, gjennom en prosess spesialtilpasset oppstartsselskaper. Programmet er nå avsluttet, men denne innovative anskaffelsesmetodikken kan fortsatt benyttes.
Kontaktinformasjon
Ta kontakt via sparretelefonen for mer å få mer informasjon om prosjektet, den offentlige virksomheten eller gjennomføring av innovative anskaffelser.
- sparretelefon [at] dfo.no (sparretelefon[at]dfo[dot]no)
- 404 34 830