Sertifiseringsordning for offentlige anskaffelser (SOA) med ny bærekraftsmodul

Mange i innkjøps-Norge opplever å ikke ha kompetansen som skal til for å jobbe godt med bærekraft i anskaffelser. SOA Bærekraft er DFØs nyeste tiltak for å bidra til et kompetanseløft.

SOA Bærekraft består av en fagplan, en kartleggingstest og en sertifiseringstest. Kursleverandører som tilbyr SOA Bærekraftskurs bygger opp kursene sine i tråd med fagplanen, og skal forberede deltakerne på sertifiseringstesten. Disse kursene er et viktig nytt tilbud som gir innkjøpere en bred innføring i bærekraftige anskaffelser. Modulen tar for seg de fire temaene:

  • Klima og miljø
  • Arbeidslivskriminalitet
  • Menneskerettigheter
  • Andre samfunnshensyn

Anna Katrine Asprem Hvardal, Avdelingsdirektør i Divisjon for offentlige anskaffelser i DFØ, har en klar oppfordring til innkjøpsledere som vil bidra til å nå bærekraftsmålene gjennom anskaffelser.

–  Bruk læringsmålene i fagplanen for å få en pekepinn på hvilken kompetanse du trenger og hvilken kompetanse du mangler, og send innkjøperne på kurs.

En annen ting hun trekker frem, er hvordan sertifiseringsbeviset som utdeles etter bestått test er et viktig bidrag for å løfte innkjøpsfaget.

–  Innkjøperne har mulighet til å dokumentere kompetansen sin, og virksomheter kan etterspørre konkret kompetanse.

SOA Bærekraft er det nyeste tilskuddet til sertifiseringsordningen, som først ble lansert i 2019 med modulen SOA Basis. Sertifiseringstesten gjennomføres som digital videoovervåket test. Du kan melde deg opp direkte på Norsk Test sine nettsider, eller ta den som en del av et kurs. Du finner en liste over kursleverandører som tilbyr SOA-kurs på SOA-sidene på anskaffelser.no. Der ligger også fagplanen tilgjengelig for alle.

SOA Bærekraft ble lansert på anskaffelseskonferansen tidligere denne uka. Et gjennomgående tema på konferansen var nettopp bærekraft, og hvordan vi skal gå fra mål og visjoner til handling som bidrar til å nå bærekraftsmålene.

Publisert: 24. november 2021 Oppdatert: 11. april 2023

Kontakt

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.