StartOff er kåret til Europas fremste virkemiddel for samarbeid mellom offentlig sektor og startups. European Innovation Council (EIC) kårer hvert år de mest fremoverlente miljøene til inspirasjon i arbeidet med å fremme samarbeid mellom privat og offentlig sektor og innovasjon. Nå har EIC pekt på StartOff, og vi er mektig stolte av anerkjennelsen.
Etter en lang og nervepirrende høst, med søknadsprosess, intervjuer og nominasjon, kulminerte spenningen på EICs Summit i Brussel den 8. desember i fjor. På konferansen, som samler innovasjons- og techmiljøer fra hele Europa, ble StartOff under selve pris-seremonien presentert som det mest spennende nye initiativet for å bygge bro mellom offentlige oppdragsgivere og startups – en oppgave mange europeiske land strever med å få til.
Det er ikke kun her i Norge vi har innsett at utfordringene vi står overfor, krever innovasjon. Vi trenger den fremste teknologien, og vi trenger nye perspektiver på hvordan vi kan bruke teknologien til å løse fastlåste problemer. Hele Europa søker metoder for å gjøre anskaffelsesprosessene smidigere og gjøre offentlig sektor til et attraktivt marked også for små selskaper og startups.
StartOff-modellen ble fra scenen presentert som en metode flere burde la seg inspirere av.
Anerkjennelsen
Ved siden av anerkjennelsen, oppmerksomheten og prestisjen en slik førsteplass gir, mottok også StartOff 75 000 Euro i prispenger. Stramme budsjetter setter grenser for ambisjonene, og med en slik ekstrasum på konto kan vi nå realisere flere planer, arrangere flere møteplasser og formidle både erfaringer og resultater av arbeidet.
Som følge av oppmerksomheten merker vi også en økt internasjonal interesse for StartOff-modellen. Selv om det er ressurskrevende, er det en givende oppgave for oss å dele erfaringer med våre kollegaer ute i Europa.
Europeisk innovasjonsflaggskip
European Innovation Council beskriver seg som Europe’s flagship innovation programme.
Målet er å identifisere, utvikle og skalere opp banebrytende teknologi og game changing innovations.
Programmet sorterer under EUs Horizon Europe med et budsjett på 10,1 MRD Euro, i dag 114,5 MRD NOK. Pengene går til å støtte ny teknologi gjennom hele livssyklusen fra tidlig utvikling og testing til finansiering og oppskalering av startups. Tech-satsingen i EU viser at innovasjon er satt høyt på agendaen i Europa.
Ledestjerner
Ved siden av å støtte tech-selskaper og tech-utvikling generelt er EIC opptatt av å gjøre det enklere å anskaffe og ta i bruk nye digitale løsninger. Nettopp derfor deler de hvert år ut The Innovation Procurement Awards:
The European Innovation Procurement Awards aim to recognise public and private buyers, natural persons and those legal entities supporting these practices across Europe in their efforts to promote and stimulate innovation procurement and the innovative ways the solutions are procured.
The European Innovation Procurement Awards (europa.eu)
Prisen deles ut i tre kategorier:
- Innovation Procurement strategy
- Facing societal challenges
- Procurement leadership
StartOff vant førsteplass i kategorien Procurement leadership, der EIC belønner personer eller virksomheter som er fremragende til å skape sterke rollemodeller, som får andre til å lykkes med å ta i bruk innovative anskaffelser som metode, og som utvikler, støtter og fremmer etableringen av ny innovativ anskaffelsespraksis i eksisterende økosystem.
Innsatsen betaler seg
Vi skal ikke påstå at prisen kom enkelt. Det var ikke EIC som fant oss, men vi som oppsøkte EIC og fant prisen. Vi investerte mye tid og arbeid i utformingen av søknaden, og mye ressurser i planlegging og gjennomføring av møter og intervjuer. Det er mye læring i slike prosesser. Vi måtte formidle formål, organisering, gevinster, altså hva vi gjør, hvordan og hvorfor, og ikke minst reflektere over hvilke verdier vi har skapt. Intervjuene var krevende, og vi ble utfordret både på metode og arbeidsform. Irriterende, men spørsmålene var åpenbart relevante, og de har bidratt til å utvikle oss.
Forhåpentligvis er ikke bare prisen, men også prosessen til inspirasjon for flere. For oss har innsatsen betalt seg – både i anerkjennelse, økonomi og egenutvikling.
Sissel Kristin Hoel, DFØ
Fagsjef StartOff