80 prosent gravefrie løsninger og 1/3 priskutt på vann og avløp
I 2017 startet Porsgrunn med rammeavtaler for kommunalteknikk gjennom samspill med entreprenører. Resultatet er grønnere, billigere og raskere fornyelse av vann og avløpsnettet.
Anskaffelsestype: Rammeavtale for totalentrepriser med samspill, etter forsyningsforskriften.
Verdi: 60 mill. kr per år totalt for 4 år.
Tilbydere: 5
Leverandører: Tveter og Lund AS og Steg entreprenør (sistnevnte erstattet med Isachsen Anlegg AS i 2023).
Om anskaffelsen
Norske kommuner har et stort vedlikeholdsetterslep for vann- og avløpsnettet. I gjennomsnitt fornyer de årlig 0,6 til 0,7 prosent. Det vil da ta 150 år å fornye hele nettet. Til sammenlikning har Porsgrunn nå nådd 1,4 prosent årlig fornyelse av vannledninger og 2,3 prosent for avløp. Prisen per løpemeter er kuttet med en tredel, til 24 000 kr i 2023. Nøkkelen til suksessen er at Porsgrunn har funnet en ny måte å inngå kontrakt med slike entrepriser på.
Vanligvis gjennomfører kommunene slike prosjekter som enkeltanskaffelser av ferdig prosjekterte totalentrepriser. I 2016 lyste Porsgrunn kommune i stedet ut en «rammeavtale for totalentrepriser med samspill» for mindre utbygginger, vedlikehold og utskiftninger innen kommunalteknikk (vann, avløp og veianlegg). Første fase i hvert prosjekt skjer som samspill for å finne de beste løsningene, før arbeidet utføres som en totalentreprise.
Kommunen inngikk rammeavtaler med to entreprenører for 2017-2021, hver med rådgivende ingeniør som underleverandør.
Samspillsfasen innebærer et trekantsamarbeid mellom kommunen, entreprenør og rådgivende ingeniør, hvor kommunen utfordrer egne normer, blant annet for å maksimere gravefrie løsninger («no dig»). Resultatet skal være 80 prosent nøyaktig prosjektering og et forpliktende pristilbud. Deretter, i gjennomføringsfasen, detaljprosjekterer entreprenøren de siste 20 prosentene uten kommunens innblanding.
Suksessen førte til nye avtaler i 2021 for 2022-2025, og kommunen forbereder i 2024 en ny anskaffelse for perioden fra 2026.
Framgangsmåte
Konkurransen ble kunngjort i juni 2021 som konkurranse med forhandling etter forutgående utvelgelse og i henhold til forsyningsforskriften. Fem leverandører ble i august valgt ut til å levere tilbud, med frist i oktober. Kravspesifikasjonen satte et tydelig mål om minst 50 prosent «no dig».
Tildelingskriteriene var:
- Pris: 30 prosent
- Oppdragsforståelse: 10 prosent
- Tilbudt personell (inkl. kompetanse og erfaring med «no dig»): 50 prosent
- Miljøfortrinn ved kjøretøy og maskiner: 10 prosent
Tveter & Lund AS og Isachsen Anlegg AS ble valgt i november etter forhandlingsmøter og reviderte tilbud. Det avgjørende var tilbudt personell.
Oppdragsgiverens råd og erfaringer
Rammeavtalene har radikalt kuttet tid og ressursbruk til prosjektering. Før 2018 utgjorde dette 12 til 15 prosent av anleggskostnaden, i 2023 5,5 prosent.
De gode erfaringene har gjort at politikerne tør å budsjettere mer forutsigbart for kommunalteknikk.
Selv om et oppdrag er prosjektert 100 prosent, finner entreprenør oftest måter å oppnå tillegg på. Derfor er det mest effektivt å begrense prosjektering før det forpliktende pristilbudet til 80 prosent.
Det er viktig å avgrense innspill fra driftsavdelingen til fasen før inngåelse av kontrakt om totalentreprise. Det har kommunen oppnådd med samspillsfasen.
Mange rådgivende ingeniør-firmaer rekrutterer nyutdannede. Det kan gi en viss risikoaversjon som en god samspillsfase med byggherre kan balansere.
Selv om rammeavtalen i utgangspunktet er for fire år, kan kommunen helt fra oppstart si den opp med virkning fra påfølgende år. Kommunen har sagt opp én gang.
Ettersom rammeavtalene dekkes av forsyningsforskriften, kunne de hatt varighet på åtte år. Lengre varighet gjør det lettere for entreprenører å investere i elektriske maskiner. Kommunen vurderer derfor en varighet på 6 år for avtalene fra 2026. For å fremme elektriske anleggsplasser under avtalene, jobber kommunen også med å legge til rette for ladeinfrastruktur.
Kommunen bruker nå hele verktøykassa for gravefrie løsninger, inkludert strømper og utblokking. Omtrent 80 prosent av prosjektene gjøres som «no-dig», og det sparer store beløp.
Tilhørende dokumenter
Dokumentene er ikke behandlet for universell utforming. Kontakt oss hvis du trenger hjelp til å få tilgang til det som står der.
Trenger du hjelp til en anskaffelse?
Kontakt
- sparretelefon [at] dfo.no (sparretelefon[at]dfo[dot]no)
- 404 34 830