Kontrakt inngått:

Gjenbruk av hulldekker i betong blir billigere og enklere

I Bergen demonteres betonghulldekker fra et sykehjem som rives, for å bruke dem i nytt sykehjem. Erfaringen brukes for å vise hvordan bygg bør designes for å øke ombruk.

Kontakt

Anskaffelsestype: Samspill- til totalentreprise 

Verdi: 647 mill. kr inkl. mva 

Tilbydere: 8 interessenter, 4 prekvalifiserte 

Leverandør: Skanska 

Om anskaffelsen

I 2020 vedtok bystyret i Bergen å rive Midtbygda sykehjem med sine 10  400 kvm og bygge et nytt sykehjem på samme tomt. Bystyret bestemte at det skulle legges vekt på «klimaregnskap, herunder gjenbruk og ombruk.» Målet er BREEAM Excellent-sertifisering, og det er stilt krav om minst 40 prosent kutt i klimagassutslipp fra materialer, bygging og drift sammenliknet med referansebygg.

Bilder viser bygninger som rives med elektrisk mobilkran og gravemaskiner.
Foto: Bjørn-Oddmar Olsen
Her er rivearbeidene i gang med elektrisk mobilkran og elektriske gravemaskiner.

Som vanlig i denne typen bygg, består de bærende konstruksjonene i det gamle sykehjemmet av hulldekker i betong. De har gjennomgående, runde kanaler i midtsjiktet langsmed spennretningen. Det gir dem relativt lav vekt i forhold til styrke og stivhet. Betongproduksjon er svært klimafiendtlig, så prosjektet har gjort mye for å gjenbruke de gamle hulldekkene i det nye sykehjemmet.

Resultatet er at ca. 850 av totalt 1100 kvm hulldekker i det gamle sykehjemmet blir ombrukt. Elementene kjøres til betongfabrikk som rengjør og sertifiserer dem for ombruk. Tiltaket står alene for drøyt fem prosent av klimakuttene i prosjektet. Andre viktige klimavennlige valg er «lavkarbon ekstrem» betong og massivtre.

Bildet viser hulldekker som demonteres på byggeplass.
Foto: Bjørn-Oddmar Olsen
Midt i bildet ser du hulldekker som er blitt demontert fra det gamle sykehjemmet.

Framgangsmåte

I februar 2020 kunngjorde kommunen kvalifikasjonsgrunnlaget og i april selve konkurransen, etter modellen «samspill- til totalentreprise». Det innebar å utvikle prosjektet fra starten sammen med entreprenør. Forprosjektering (fase 1) skulle foregå som samspill mellom entreprenør og byggherre. Sammen skulle de først utarbeide to alternative løsningsforslag. Byggherren skulle så fatte et valg for å forprosjektere ett av disse videre med entreprenøren. Først ved avslutningen av fase 1 skulle entreprenøren gi tilbud på kontraktssum. På det grunnlaget skulle man gå videre til fase 2, med detaljprosjektering og gjennomføring som totalentreprise. Det var ingen insentivordning utover en bonus for utslippsfri anleggsplass på maksimalt 10 mill. kr.  

Tildelingskriteriene var: 

  • Pris (timerater og påslag, ikke kontraktssum): 25 prosent 
  • Kompetanse, erfaring og egnethet: 40 prosent 
  • Oppdragsforståelse arkitektur: 15 prosent 
  • Oppdragsforståelse klima og miljø, gjennomføringsmodell og samspill: 20 prosent 

Miljøhensyn var bakt inn i alle kriteriene, unntatt pris. 

Bildet viser elektrisk betongbil og elektrisk betongpumpe
Foto: Bjørn-Oddmar Olsen
Betongen blir levert med elektrisk betongbil og elektrisk betongpumpe.

Skanska vant konkurransen i oktober 2021, og samspillet i fase 1 foregikk fram til august 2023, da prosjektet gikk over til fase 2 og totalentreprise. I mellomtiden fattet bystyret i 2022 et vedtak om at prosjektet skulle være en pilot for ombruk. 

Tidlig i samspillsfasen kartla Resirqel materialene i bygget. Det som var egnet for ombruk, gjenbruk eller redesign, ble registrert i Materia. Byggherre sammen med entreprenør valgte ut materialene som skulle tas med videre i prosjektet. Inventar ble kartlagt kort tid før riving av interiørarkitekt sammen med kommunens egne ansatte. 

Byggherre skal etter planen overta sykehjemmet i oktober 2026.

Oppdragsgiverens råd og erfaringer

Prisen for å ombruke hulldekker er per juli 2024 ikke avklart, men vil antakelig ligge i underkant av 50 prosent over nye hulldekker. Kostnaden har sunket svært raskt de siste årene: Da hulldekker fra Regjeringskvartalet ble ombrukt i 2020, kostet de tre ganger så mye som nye.  

Det var nyttig å holde en workshop i samspillsfasen for å maksimere ombruk med aktuelle involverte fra prosjekteringsgruppen, arkitekt, entreprenør og miljørådgivere. Samtidig ble styringen av denne prosessen i litt stor grad gitt til (den eksterne) lederen for prosjekteringsgruppa. Byggherren vil anbefale andre byggherrer å ta større kontroll over slike prosesser. 

FoU-prosjektet SirkBygg følger prosjektet. Det dokumenterer kostnadsdrivere for demontering og ombruk, og vil gi vurderinger av hvordan et slikt bygg burde vært bygd for å gjøre ombruk enklere. For eksempel er det en rekke hulldekkelementer som ikke kan brukes på nytt fordi 20 cm må kappes i hver ende for å frigjøre fra innstøpning. Dette kunne vært unngått om bygget var blitt planlagt for demontering. 

Valget om å bruke «lavkarbon ekstrem» betong var lite kostbart, men gir store klimakutt. 

Tilhørende dokumenter

Avtaledokument samspill til totalentreprise (basert på NS 8407)
pdf 1 MB
Avvik fra NS 8407 (utslippsfri anleggsplass)
pdf 448.25 KB
Krav om arbeidsinkludering
pdf 406.14 KB
Kvalifikasjonsgrunnlag Midtbygda sykehjem
pdf 1.92 MB
Vedlegg II.02 Funksjonsbeskrivelse Midtbygda
pdf 903.56 KB
Vedlegg II.08 Miljøprogram WSP Norge – Midtbygda
pdf 2.08 MB

Dokumentene er ikke behandlet for universell utforming. Kontakt oss hvis du trenger hjelp til å få tilgang til det som står der.

Trenger du hjelp med en anskaffelse?

Oppdatert: 9. august 2024

Kontakt

Sparretelefonen
  • sparretelefon [at] dfo.no (sparretelefon[at]dfo[dot]no)
  • 404 34 830

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.