Kontraktsoppstart:

Kjøttfrie retter og mindre matsvinn på statlige arrangement

Den nye statlige fellesavtalen for kurs- og konferansetjenester har vektlagt miljø både i kvalifikasjonskrav, evalueringskriterier og kontraktskrav. Avtaler er inngått med 58 leverandører over hele landet.

Kontakt
Statens innkjøpssenter
  • statens.innkjopssenter [at] dfo.no (statens[dot]innkjopssenter[at]dfo[dot]no)

Anskaffelsestype: Rammeavtaler, 2+1+1 år

Verdi: 750-930 mill. kr/år

Tilbydere: 74

Leverandører: 53 i delkontrakt 1 (uten overnatting), 46 i delkontrakt 2 (med overnatting)

Fire kokker lager mat paa kjokken
Colourbox
Konkurransegrunnlaget stilte materielle miljøkrav, som at leverandørene alltid skal ha minst ett fullverdig vegetaralternativ tilgjengelig.

Om anskaffelsen

Dette er den første statlige fellesavtalen for kurs- og konferansetjenester i Norge. Bestilleren benytter en kurs- og konferanseapplikasjon utviklet i Power BI til å finne en leverandør som oppfyller oppdragsgivers kriterier med tanke på beliggenhet, antall deltakere/kapasitet hos leverandør, behov for overnatting, universell utforming/tilgjengelighet og sikkerhet. Det gjennomføres deretter en minikonkurranse blant leverandører som oppfyller oppdragsgivers kriterier. Totalt er det inngått avtale med 327 kurs- og konferansesteder i delkontrakt 1, og 316 kurs- og konferansesteder i delkontrakt 2. Minikonkurranser skal gjennomføres på hele avtaleomfanget (arrangementer med 10 deltakere eller flere både med og uten overnatting). Anskaffelsen vektla miljø gjennom kvalifikasjonskrav, krav i kravspesifikasjonen, tildelingskriterium på miljø (tiltak for å forebygge og redusere matsvinn) og gjennom kontraktskrav.

Framgangsmåte

Konkurransegrunnlaget oppga 98 forhåndsdefinerte lokasjoner og maksimalt antall tildelinger per lokasjon og fylke i begge delkontraktene. Anskaffelsen stilte kvalifikasjonskrav om at leverandørene skulle ha et miljøledelsessystem. Dokumentasjonskravet var en beskrivelse av leverandørenes miljømål og relevante miljøledelsestiltak som kan bidra til at miljøbelastningen fra kurs- og konferansetjenester reduseres. Alternativt kunne leverandørene levere dokumentasjon på en sertifiseringsattest fra tredjepartssertifisert miljømerke eller miljøledelsessystem eller -standard i tillegg til en overordnet beskrivelse av system, tiltak og målsettinger. Totalt under de to delkontraktene ble 24 tilbud fra 17 leverandører avvist, de fleste fordi de ikke oppfylte kvalifikasjonskravene knyttet til miljø.

Konkurransegrunnlaget stilte også materielle miljøkrav, som at leverandørene alltid skal ha minst ett fullverdig vegetaralternativ tilgjengelig og at det ikke skal brukes engangsartikler på arrangementene, og heller ikke på hotellrommene.

Evalueringsmodellen var, i tråd med DFØs generelle anbefaling, basert på prissetting av kvalitet. Vurdering av kvalitet og miljø kunne her føre til fratrekk fra leverandørenes tilbudspris for henholdsvis dagpakke (delkontrakt 1) og dagpakke pluss overnatting og middag (delkontrakt 2). I dette tilfellet ble maksimalt fratrekk på delkontrakt 1 for kvalitet satt til 300 kroner og miljø til 600 kroner, mens for delkontrakt 2 ble maksimalt fratrekk for kvalitet satt til 1100 kroner og miljø 1650 kroner. De definerte fratrekkene på miljø tilsvarer minimum 30 prosent omregnet til en poengmodell, i henhold til forskriftsendringen fra 1. januar 2024.

For begge delkontraktene gjaldt tildelingskriteriet på miljø tiltak for å forebygge og redusere matsvinn. Her er kort om resultatet fra evaluering av de fire underkriteriene kartlegging, statistikk, forebygging og håndtering av overskuddsmat:

  • Rutiner for å kartlegge matsvinn, enten gjennom daglig utsortering eller gjennom periodevise kartlegginger. Majoriteten av kurs- og konferansetilbydere tilfredsstilte dette.  
  • Statistikk for matsvinn: Veldig få fikk full pott, fordi de fleste ikke dokumenterte hvordan de skiller matsvinn fra konferanselokalene og matsvinn fra annen drift. De som fikk full pott, har eksempelvis egne bøtter for matsvinn for de ulike arrangementene som pågår parallelt, og det er gode rutiner på plass for opplæring av personalet.
  • Forebygging av matsvinn: Dette var det mest detaljert beskrevne underkriteriet, og det mest krevende å evaluere. Leverandørene som fikk full uttelling, har bekreftet at de har iverksatt fem tiltak fra listen i konkurransebestemmelsene og levert en beskrivelse som omhandler hvordan de jobber med de ulike tiltakene.  
  • Håndtering av overskuddsmat: Over 90 prosent av tilbudene har fått full pott, for eksempel gjennom samarbeid med Too Good to Go, salg av overskuddsmat til personalet/kunder, e.l.

Leverandørene skal rapportere på:

  • Energiforbruk
  • Vannforbruk
  • Matsvinn
  • Klimavennlig mat

Først rapportering skjer senest ett år etter inngått avtale, slik at første evaluering av effektene av tiltakene vil skje i første kvartal 2026.

Oppdragsgiverens råd og erfaringer

Dette er en av Statens innkjøpssenters aller største avtaler, og den første avtalen for kurs- og konferansetjenester. Håndtering av anskaffelsesforskriften § 7-9 sto sentralt i forberedelsen av konkurransegrunnlaget, og innkjøpssenteret har foretatt grundige vurderinger av hvordan miljø kunne evalueres i tråd med bestemmelsen. Det var relativt få gjennomførte anskaffelser som Statens innkjøpssenter kunne basere seg på.

Det var lettere å evaluere tilbud når kriteriet etterspurte hva tilbyder gjør (for eksempel samarbeid med Too Good to Go), framfor hvordan tilbyder går fram (for eksempel for å forebygge matsvinn). Statens innkjøpssenter mener det likevel er viktig å få fram hvordan tilbydere jobber mot matsvinn for å kunne evaluere dem rettferdig.

Selv om hele skalaen ble brukt for underkriteriene på miljø, varierte betydningen av skårene naturligvis med konkurransen på den enkelte lokasjon.

Flere erfaringer vil bli delt etter første årlige rapportering, i første kvartal 2026.

Tilhørende dokumenter

Meddelelsesbrev statlige fellesavtaler om kjop av kurs og konferansetjenester.pdf
pdf 676.22 KB

Dokumentene er ikke behandlet for universell utforming. Kontakt oss hvis du trenger hjelp til å få tilgang til det som står der.

Oppdatert: 2. april 2025

Kontakt

Sparretelefonen

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.