Kontrakt inngått:

Kongsberg kombinerer teknologier for sirkulær vannrensing

I november 2024 starter bygging av Kongsbergs nye anlegg for rensing av avløp og håndtering av slam. Anlegget vil kombinere to norskutviklede teknologier for grønnest mulig løsning.

Kontakt

Anskaffelsestype: Samspillsentreprise

Verdi: 1149 mill. kr

Tilbydere: 5

Leverandører: HAB Construction, med underleverandørene Biowater, Hias How2O og Rambøll (fase 1) og Dr. techn. Olav Olsen (fase 2)

Om anskaffelsen

Avløpet fra innbyggerne på Kongsberg har siden 1979 blitt håndtert av Sellikdalen renseanlegg, med mekanisk og kjemisk primærrensing. Anlegget har en utslippstillatelse med krav om fosforfjerning og sekundærrensing, og fra mars 2030 vil det også være krav om nitrogenrensing. Kongsberg trengte derfor nye renseløsninger og har skrevet kontrakt med HAB Construction. I november 2024 starter de bygging av Kongsberg nye renseanlegg sammen med Dr. techn. Olav Olsen og teknologileverandørene Biowater og Hias How2O.

Anlegget vil på en ny måte kombinere to teknologier: Løsningen fra Hias How2O sikrer sekundærrensing og biologisk fosforfjerning, mens CFIC-teknologien (Controlled Flow Induced Cavitation) fra Biowater vil sørge for nitrogenrensing. Dette vil sørge for at man oppnår rensekravene i utslippstillatelsen, og samtidig legge til rette for å kunne gjenvinne fosforet fra avløpsslammet.

Anlegget skal etter planen stå klart etter endt prøvedrift i mars 2030.

Framgangsmåte

Kommunen gjennomførte i 2021 et skisseprosjekt for å vurdere alternativene for framtidas renseanlegg i Kongsberg. Med hjelp fra Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) utarbeidet de et dialognotat og gjennomførte en dialogkonferanse med leverandører i april 2022 for å finne de beste løsningene. Ambisjonen var å oppnå rensekravene i utslippstillatelsen, helst uten bruk av kjemikalier, og med enkel og bærekraftig utnyttelse av fosfor og andre ressurser i avløpsvannet. Løsningen måtte håndtere store variasjoner i vannmengde og organisk belastning, dimensjoneres for 40 000 personekvivalenter i 2050, og muliggjøre ytterligere kapasitetsøkning uten omfattende ombygginger. Den skulle være energi-, kostnads- og driftseffektiv.

Tildelingskriteriene var:

  • Pris 20 prosent (der gjennomføringsfasen ble evaluert etter påslagsprosent)
  • Oppgaveforståelse 50 prosent (hvorav 60 prosent relatert til hvordan foreslått løsning kunne oppfylle kommunens ambisjoner).
  • Kjerneteam/nøkkelpersonells kompetanse og samhandlingskompetanse 30 prosent

Konsortiet ledet av HAB Construction vant konkurransen med en renseprosess som er energieffektiv, bruker lite kjemikalier og legger til rette for fosforgjenvinning. Dette bidro sterkt til at de skåret høyest på kriteriet «Oppgaveforståelse» og derfor vant konkurransen.

Hele prosjektet skjer i samspill. Utviklingsfasen foregikk fra februar til desember 2023. På bakgrunn av en omforent målpris, startet så detaljprosjekteringen i mai 2024 og byggingen starter i november 2024. Avvik opp til 7 prosent mellom målpris og sluttkostnad vil bli delt 50/50 mellom byggherren og totalentreprenør.

Oppdragsgiverens råd og erfaringer

Antakelig gjør ikke teknologivalget anlegget vesentlig dyrere enn en tradisjonell løsning. Driftskostnadene forventes derimot at vil være en del lavere, fordi anlegget vil bruke minimalt med fellingskjemikalier og lite energi.

Basert på foreløpige erfaringer, er det lurt å gå åpent ut slik at markedet får mulighet til å tilby sine løsninger. Det er ofte leverandørene som sitter med kunnskap om den nyeste teknologien, og det er da lettere å fange opp nye og innovative løsninger i markedet ved å ikke spesifisere en teknisk løsning eller renseprosess i konkurransegrunnlaget.

Dialogkonferansen ble gjennomført i samarbeid med LUP. Dette var til stor hjelp for kommunen, som ikke hadde vært igjennom en slik prosess tidligere, og bidro til at dialogen ikke ble veldig ressurskrevende. Kommunen satt igjen med mye nyttig kunnskap etter dialogen, som den brukte i utformingen av konkurransegrunnlaget.

Dette har så langt vært en riktig gjennomføringsprosess som anbefales for andre. Kommunen har vært tett med i planleggingsprosessen sammen med dyktige leverandører.  Det gir kommunen god kunnskap om anlegget og mulighet til å påvirke både utforming og løsninger.

Tilhørende lenker

Tilhørende dokumenter

Kontraktsbestemmelser Fase 1.pdf
pdf 344.64 KB
Kontraktsbestemmelser Fase 2.pdf
pdf 363.87 KB
Presentasjon fra dialogkonferanse April 2022.pdf
pdf 2.38 MB
Skisseprosjekt for Kongsbergs nye renseanlegg 2021.pdf
pdf 2.33 MB

Dokumentene er ikke behandlet for universell utforming. Kontakt oss hvis du trenger hjelp til å få tilgang til det som står der

Trenger du hjelp med en anskaffelse?

Oppdatert: 10. september 2024

Kontakt

  • sparretelefon [at] dfo.no (sparretelefon[at]dfo[dot]no)
  • 404 34 830

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.