Ombrukt teglstein gir vakrere og grønnere resultater
Tilbygget på 4500 kvm ved Eikeli videregående skole i Bærum er Norges første formålsbygg med ombrukt teglstein. Resultatet er vakkert og miljøvennlig.
Anskaffelsestype: Totalentreprise med samspill i forprosjektet
Verdi: 150 mill. kr ekskl. mva (for tilbygget)
Tilbydere: Tre prekvalifiserte, som hver fikk 400 000 kr inkl. mva for å utarbeide tilbud
Leverandør: Peab
Om anskaffelsen
Tilbygget sto klart i desember 2021 som Norges første større bygg med CE-merket ombrukstegl, og er et av FutureBuilts forbildeprosjekter som følger kravene til BREEAM Excellent. Det innebærer blant annet 50 prosent reduksjon av klimagassutslipp fra byggematerialer og -prosess sammenliknet med referansebygg.
For å nå dette målet foreslo vinnertilbudet blant annet ombrukstegl for 650 kvm yttervegger. Besparelsen tilsvarte en klimagassreduksjon på 26,5 tonn CO2 og 106 tonn unngått avfall. Byggingen startet i februar 2020. Den gang var det krav om at teglsteinen skulle være CE-merket, og for å få tak i tilstrekkelige mengder, måtte steinen hentes fra Danmark (det er ikke lenger krav om CE-merking).
Det ble sjekket at steinen kom fra bygg i områder som klimamessig tilsvarte Bærum. Derfor var det ikke mulig å dokumentere frostsikringsklasse. Den ombrukte teglsteinen var omtrent 50 prosent dyrere enn ny stein, mens selve murerarbeidene kostet like mye som for ny stein.
Målet var at bygget skulle bli et plusshus, men det viste seg å være for krevende. Det endte med å oppfylle FutureBuilts krav til nær-nullenergibygg.
Framgangsmåte
Allerede i 2016 startet Akershus fylkeskommune prosjekteringen, gjennom å definere et kvalitetsprogram for prosjektet sammen med FutureBuilt. Finansiering av prosjektet ble vedtatt i 2017. I april 2019 kunngjorde fylkeskommunen konkurransegrunnlaget for en totalentreprise med samspill i forprosjektet. Samspillet dreide seg om å optimalisere tilbudet, og det ble ikke definert noen målpris.
Evalueringskriteriene var 40 prosent pris, 50 prosent kvalitet, 10 prosent oppdragsforståelse og tilbudt kompetanse. Klima og miljø var ett av tre aspekter som ble evaluert under «kvalitet». Det inkluderte både strategi for å oppnå BREEAM Excellent-sertifisering og «grad av nytenking og innovasjon relatert til materialer og konstruksjoner.»
Peab vant konkurransen og byggingen startet i februar 2020. HØINE ble hyret inn for å skaffe til veie tegl og bistå med prosjektering av prøvemur, mørtel og skjærfasthetstest. Testskiver med brukt tegl ble støpt for at byggherren skulle kunne velge ønsket variant. Deretter ble det besluttet at det ikke skulle lages mønster av teglen fordi steinen varierte i størrelse.
Bygget sto klart i desember 2021, innenfor både tidsplan og budsjett.
Oppdragsgiverens råd og erfaringer
Ombrukstegl er hardere og suger mindre vann til seg enn ny tegl. Da er det bedre med kalkmørtel enn sementmørtel for at teglen skal kunne ombrukes nok en gang. Imidlertid er sementmørtel billigere, og derfor valgte oppdragsgiver det.
Ifølge HØINE er tilgangen på både norsk og dansk ombrukstegl blitt betydelig bedre etter prosjektet, og det er ikke lenger krav om CE-merking. HØINE tester teglpartiene for å sikre at kvaliteten er like god som for ny tegl.
Ifølge HØINE er ombrukstegl er per 2024 fortsatt noe dyrere enn de billigste nye teglene, men det er ingen nevneverdig prisforskjell mot ny tegl av høyere kvalitet.
Tilhørende dokumenter
Dokumentene er ikke behandlet for universell utforming. Kontakt oss hvis du trenger hjelp til å få tilgang til det som står der.
Trenger du hjelp med en anskaffelse?
Kontakt
- sparretelefon [at] dfo.no (sparretelefon[at]dfo[dot]no)
- 404 34 830