Oppdal kjøper mat fra små og lokale matprodusenter
Oppdal kommune kjøper sau, sesonggrønnsaker og egg direkte fra lokale produsenter. Trøndelag fylkeskommunes nye rammeavtale tydeliggjør at enda mer mat og drikke kan kjøpes lokalt.
Anskaffelsestype: Under terskelverdi
Verdi: 300 000 kr fra lokale leverandører
Tilbydere: Ca. 10 lokale leverandører
Om anskaffelsen
I Oppdal produseres et bredt utvalg av mat- og drikkevarer, som «Fjellmandel fra Oppdal» og «Oppdalslam» i tillegg til blant annet melk, egg, sesongbaserte grønnsaker og viltkjøtt. I 2024 kjøpte kommunen inn 7-8 prosent av all mat og drikke lokalt.
Tidligere var kommunen usikker på hvilket handlingsrom de hadde til å kjøpe utenfor den sentrale rammeavtalen med grossist. En viktig avklaring har kommet i Trøndelag fylkeskommunes nye rammeavtale på næringsmidler: Inntil 20 prosent av mat og drikke kan kjøpes utenfor avtalen. Dette betyr i praksis at kommunen kan gjennomføre direktekjøp og begrensede tilbudskonkurranser med små og lokale produsenter.
Selv med avklart handlingsrom er det krevende å øke andelen lokalmat. Dette handler både om å identifisere aktuelle produkter som kan leveres lokalt, men også om å gjøre tilpasninger hos produsent for å klare å levere. Blant annet har kjøkkenet behov for at grønnsaker er vasket og skrelt før de leveres.
Kommunen anslår at det er realistisk å øke andelen lokalmat til rundt 10 prosent, basert på hvilke næringer som finnes i kommunen. Melk, bearbeidede potetprodukter og farseprodukter (kjøtt) er blant produktene som i dag kjøpes fra grossist gjennom rammeavtale, men som de ønsker å kjøpe inn lokalt.
Framgangsmåte
Lokalmat har vært på agendaen i Oppdal og i Trøndelag fylkeskommune i en årrekke. Politisk er arbeidet forankret i Trøndersk matmanifest, som Oppdal undertegnet i 2015. Oppdal har også vedtatt en lokal innkjøpsstrategi der lokal verdiskaping og utvikling av et lokalt leverandørmarked er blant målsetningene.
Da fylkeskommunen planla ny rammeavtale for næringsmidler i 2023, gikk Oppdal og Indre Fosen kommuner sammen og etterspurte satsning på lokalmat. I avtalen ble det avklart at opptil 20 prosent av mat og drikke kan handles utenfor rammeavtalen.
Høsten 2023 arrangerte kommunen sitt årlige seminar med næringsforeningen med lokalmat som tema. Etter at dette seminaret ble omtalt i lokalavisa, fikk kommunen flere nyttige henvendelser fra aktører som ønsket å delta i arbeidet. Resultatet ble en ny workshop i januar 2024, med deltakelse fra kjøkkensjefen ved storkjøkkenet, Bondelaget, Bonde- og småbrukarlaget, Nasjonalparken næringshage og det lokale matnettverket «Oppdal smak av fjell».
Disse aktørene representerer produsenter, aktører innen innovasjon og produktutvikling, og kommunen selv:
- Kjøkkensjefen forvalter storparten av kommunens matbudsjett, og er ansvarlig for kjøp under terskelverdi på 100 000 kr + mva.
- Nasjonalparken Næringshage er et regionalt innovasjonsselskap som arbeider for å utvikle næringslivet i Oppdal og Rennebu.
- Norges bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag har medlemmer fra små og store gårdsbruk.
- «Oppdal smak av fjell» utvikler kvalitetsmat fra Oppdal under en felles merkevare.
I 2024 har samarbeidspartnerne identifisert og fått inn flere nye produkter på kommunens innkjøpsliste. Disse inkluderer grønnsaker i sesong og farseprodukter (kjøtt). I 2024 handlet kommunen inn omtrent 20 prosent av sesonggrønnsaker lokalt.
Oppdragsgiverens råd og erfaringer
- God dialog gir realistiske løsninger: Ha dialog med næringslivet underveis. Få god oversikt over muligheter og begrensninger. Det gir kommunene realitetsorientering av hva som er mulig – og sikrer at vi skaper reell konkurranse om å levere mat til kommunen.
- Engasjert kjøkkensjef: Oppdal kommune har en dyktig kjøkkensjef, som prioriterer å lage mat fra bunnen av og har engasjement for lokalmat. Det er viktig med flinke fagfolk ved storkjøkken for å lykkes.
- Små leverandører sliter med å møte krav: Lokale produsenter har utfordringer med å møte flere av kommunens krav, for eksempel om at grønnsaker skal være ferdig vasket og skrelt ved levering.
- Leverandører ønsker forutsigbarhet for å gjøre investeringer: Flere gårdsbruk ønsker å gjøre kostbare investeringer i utstyr og lagerkapasitet, og ønsker langsiktige avtaler med kommunen. Oppdal kommune vurderer om det er mulig å sikre forutsigbarhet gjennom lengre rammeavtaler med lokale produsenter eller intensjonsavtaler.
- Måling og evaluering: Det er viktig å måle nøyaktig på kroner hvor mye vi kjøper lokalt så vi vet hvor vi er i prosessen og hvordan vi ligger an i henhold til mål. Fint å ha med når vi diskuterer med næringslivet.
- Budsjettutfordringer: Kommunen har et visst budsjett på mat og er sårbar for svingninger i pris. Dette gjelder særlig kjøttprodukter, men også lokale grønnsaker har høyere prisnivå når de kjøpes lokalt enn gjennom sentral rammeavtale.
Tilhørende dokumenter og lenker
Dokumentene er ikke behandlet for universell utforming. Kontakt oss hvis du trenger hjelp til å få tilgang til det som står der.
Trenger du hjelp med en anskaffelse?
Kontakt
- 404 34 830 (kl. 9–12)
- kontaktskjema