«Totalentreprise med god tone» høynet klimamålet for nybygg
God relasjonsbygging gjorde det mulig for Statsbygg og entreprenøren å samarbeide med åpne kort overfor hverandre i byggingen av «K2» på Høgskulen på Vestlandet. Det sparte klima, tid og penger.
Anskaffelsestype: Totalentreprise med løsningsforslag
Verdi: 330,3 mill. kr ekskl. mva.
Tilbydere: 10, hvorav fem ble invitert til å lage et løsningsforslag
Leverandør: Kruse Smith
Om anskaffelsen
K2 er et 14 300 kvm stort nybygg på Høgskulen på Vestlandets campus Kronstad i Bergen. Bygget ble åpnet i april 2020 og gir i dag plass til rundt 3000 studenter og 300 ansatte. Bygget er miljøklassifisert som BREEAM-NOR Excellent. Det er den nest høyeste miljøsertifiseringen for bygg. Det betyr at det ikke bare er et nullutslippsbygg, men at det produserer mer energi enn det forbruker.
Det er også gjort kraftige tiltak for å redusere materialbruken under byggingen. Kontrakten satte krav om å oppnå BREAM NOR Excellent, som innebærer en reduksjon på 30 prosent av klimagassutslipp knyttet til bygningsmaterialer sammenliknet med referansebygg. Statsbygg forsterket kravene og nådde en reduksjon på 40 prosent. Entreprenøren klarte også å øke sorteringsgraden av avfall fra et krav på 80 prosent til 90 prosent.
Framgangsmåte
Invitasjon til prekvalifisering ble publisert 31. mai 2016. Konkurransegrunnlaget ble publisert i september, og fem entreprenører ble invitert til å levere løsningsforslag innen 15. desember. De som ikke fikk kontrakt, ble honorert for forslaget med 500 000 kr hver. Statsbygg evaluerte tilbudene etter tre kriterier:
- Helhetlig løsning (inkl. arealeffektivitet og bruk av tre) med 40 prosent
- Pris og prosjektorganisering med 40 prosent
- Erfaring for tilbudt personell med 20 prosent
Statsbygg valgte Kruse Smith, som signerte kontrakt 1. mars 2017. Forprosjektet for K2 var ferdig i september, byggestart var 1. januar 2018 og ferdigstillelse var 1. april 2020, i tråd med prosjektplanen. Endelig beløp ble omtrent 10 prosent over opprinnelig kontraktsbeløp på grunn av endringer i prosjektet.
Oppdragsgiverens råd og erfaringer
Vi har kalt dette en «totalentreprise med god tone», altså mer som en samspillsentreprise. Selv om totalentreprisekontrakten lå i bunn, turte vi å åpne opp dialogen. Det gikk bra fordi vi klarte å bygge en god relasjon med entreprenørens team. Det er alltid best å starte med åpenhet overfør entreprenøren, og heller stramme inn hvis entreprenøren ikke skulle vise seg tilliten verdig.
Vi endte med «semiåpen bok», der vi fikk et visst innsyn i entreprenørens økonomi. I stedet for å få varsel eller krav fra entreprenøren, som i en vanlig totalentreprise, fikk vi en telefon eller e-post der de etterspurte vår mening først. Entreprenøren ble med i teamet vårt, sammen med brukeren av bygget, Høgskolen på Vestlandet. Vi møttes hver 14. dag for å treffe løpende valg. Det forenklet endringshåndteringene, og sikret at de som skulle bruke bygget, kjente til og deltok i valgene.
BREEAM-sertifiseringen var mer krevende enn forventet, fordi hele materiallista måtte følges opp. Dette falt på entreprenøren.
Tilhørende dokumenter
Dokumentene er ikke behandlet for universell utforming. Kontakt oss hvis du trenger hjelp til å få tilgang til det som står der.
Trenger du hjelp med en anskaffelse?
Kontakt
- sparretelefon [at] dfo.no (sparretelefon[at]dfo[dot]no)
- 404 34 830