DFØs effektkalkulatorer for kjøretøy er oppdatert

Kalkulatorene er justert med oppdaterte tall for blant annet kjørte kilometer og bompenger.

Hensikten med å stille miljøkrav er å redusere miljøbelastningen til anskaffelsen. Effektkalkulatorene for personbiler og varebiler hjelper deg med å tydeliggjøre hva slags effekt kravene du stiller har. I tillegg til CO2-utslipp viser også kalkulatorene kostnadsbesparelser ved å ta med faktorer som blant annet drivstoff, bompenger og elforbruk.

De viktigste oppdateringene er:

  • Gjennomsnittlig kjørte kilometer er økt med 200 kilometer for personbiler og 1000 kilometer for varebiler (Statistisk sentralbyrå).
  • Bompenger for el-kjøretøy utgjør nå 70 % av avgiften til en fossil bil. Dette er en økning fra 50 %.

– Å rapportere på økonomiske og kostnadsmessige effekter av klimatiltak blir viktigere og viktigere, og vi håper kalkulatorene vil lette denne jobben for flere, sier seniorrådgiver i DFØ Odd-Olaf Schei.

Utslipp fra produksjon til avhending av kjøretøyet, eller kostnader knyttet til selve anskaffelsen, er foreløpig ikke dekket i kalkulatoren. En versjon hvor dette er ivaretatt er under arbeid.  

Publisert: 2. februar 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.