Sommerhilsen fra StartOff

Vi har ikke for vane å se bakover i StartOff. Likevel er inngangen til sommerferien et godt tidspunkt for en pust i bakken og litt refleksjon over hva vi faktisk holder på med og får til her på bruket.

Rett før jul i fjor ble vi utropt til europamestere i innovative anskaffelser. Vi er mektig stolte, men jobber i grunnen på som før. Det som er nytt, er all oppmerksomheten vi får, og invitasjonene fra land og myndigheter som vil lære av arbeidet vårt, tikker inn. Nå i juni får vi besøk av delegasjoner fra både Tsjekkia og Estonia. Vi deler villig vekk, og heldigvis kan det meste gjøres digitalt.

Gruppebilde av StartOff-teamet

StartOff + samfunnsutfordringer = sant

StartOff er i en heldig situasjon. Overalt rundt oss er det snakk om samfunnsutfordringene vi skal løse i fellesskap, om grønn innovasjon og bærekraftig omstilling. StartOff er en liten aktør med stor betydning i dette arbeidet. Vi blir invitert med i nybrottsarbeidet av virksomheter med stort ansvar og vilje til å gå nye veier.

Trondheim kommune er en av dem. Kommunen har store ambisjoner om å utvikle morgendagens bærekraftige løsninger. De ønsker å utvikle en løsning for «Trygg ombruk av byggematerialer» og søker samarbeid med startups gjennom StartOff.

Helsedirektoratet likeså. Med prosjektet «Enklere tilgang på informasjon» søker de samarbeid med startups for å utvikle en løsning der familiene til alvorlige syke barn får enklere tilgang til informasjon. Kunstig intelligens er stikkordet.

Dette er kun to eksempler, men de viser at StartOff er relevant og med i de sentrale utviklingsløpene i offentlig sektor.

StartOff-prosjektene gir gevinster

At StartOff-prosjektene gir resultater, vet vi. I løpet av juni skriver NAV, en av fjorårets oppdragsgivere, kontrakt med UX-signals. Selskapet Iterate vant kontrakten for å utvikle løsningen til konkurransen «Rekrutteringsløsning for brukertester». Resultet er spin-offen UX-signals. NAV estimerer gevinsten til minimum 40 millioner kroner. UX Signals på sin side har solgt løsningen til flere, både offentlige og private, kunder. Vellykket på alle vis, med andre ord!

I alle våre prosjekter jobber vi for å oppnå nettopp målbare gevinster hos oppdragsgiverne og kommersialiserbare løsninger for leverandørene. Med StartOff Demo våre åpner vi det offentlige markedet for leverandørene, og inviterer potensielle kjøpere til en presentasjon av de nye løsningene. Vår første digitale StartOff Demo gikk av stabelen 1. juni, med tema Mobilitet. Der fikk mobilitetsfantaster fra hele landet presentert løsningene til Kobla og Bikely, og du kan lese mer om arrangementet her. Til høsten blir det flere StartOff Demoer. Følg med!

Krevende tider

Samtidig må vi være ærlige. Det er krevende tider. Krig i Europa og uro i økonomien trekker energi og oppmerksomhet fra de fleste av oss. StartOff, som verktøy for innovasjon og risiko - to områder som begge krever energi og overskudd, «værer» slike trender og tendenser tidlig. Kommuner og statlige virksomheter tenker seg ekstra godt om før de setter i gang innovasjonsprosjekter og søker nye samarbeid. Det er kanskje ikke så overraskende. I dårlige tider søker vi gjerne til kjernen, til det trygge, til det daglige som teller her og nå.

Likevel er det akkurat nå vi trenger åpen innovasjon. Vi så det i Hemsedal på Startup Extreme i regi av Startup Norway 27.–28. april. Nesten 1000 deltakere, de fleste startups og støttespillere, presenterte og diskuterte sine forretningsidéer, ny teknologi og nye løsninger. De fleste med direkte relevans til de utfordringene vi som samfunn står overfor akkurat nå. Hallingdalregionen har tatt tegninga, alle de syv kommunene var til stede og bruste med fjærene for startup-økosystemet. De har skjønt at det ligger et stort uutnyttet potensial for næringsvekst i tilrettelegging for nettopp disse selskapene. StartOff var også til stede. Først og fremst for å vise frem startups som spennende leverandører for både kommuner og statlige virksomheter. Samtidig går heller ikke vi av veien for å gjøre offentlig sektor attraktiv for startupene.

Snart ferie

Nå gleder vi oss til sommerferie her i StartOff. Men før vi inntar horisontalen med bok og badebukse, tar vi på oss 10 000-metersblikket og sikter frem mot høstens StartOff-konkurranser. De kommer. Følg med.

Kanskje sees vi også i Arendal i midten av august og på Anskaffelseskonferansen 31.oktober. Påmelding finner du her!

Riktig god sommer fra alle oss i StartOff!


Sissel Kristin Hoel

Sissel Kristin Hoel
Fagsjef StartOff/DFØ

StartOff-teamet bistår med hjelp og støtte underveis i prosjektene. Har du spørsmål, er det bare å sende en e-post til startoff [at] dfo.no (startoff[at]dfo[dot]no).

Publisert: 13. juni 2023

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.