Kontrakt inngått:

Ny avtale gir grønnere og sunnere catering på Universitetet i Oslo

Fire leverandører konkurrerer nå om å tilby de mest velsmakende, sunne og bærekraftige cateringrettene på UiO. Et resultat er at ultraprosesserte tortilla-wraps erstattes med tynnbrød som smaker bedre.

Kontakt

Anskaffelsestype: Rammeavtale, 4 år

Verdi: 92 mill. kr ekskl. mva.

Tilbydere: 11

Leverandører: «Kreativ catering» valgt for hele sortimentet, samt LETT, Elvebredden og Gastro for ulike undersortiment.

Om anskaffelsen

Universitetet i Oslo (UiO) gjennomførte konkurransen med 100 prosent fokus på kvalitet, definert som bærekraft og brukeropplevelse. Leverandørene konkurrerte ikke på pris, men skulle bare forholde seg til Statens makssatser.

Kontraktene har en rekke minimumskrav om klima, miljø og helse som påvirker det tilbudte sortimentet. Ultraprosesserte matvarer er forbudt, og det er satt grenseverdier for klimaavtrykk av ulike måltidstyper. I tillegg har kontraktene maks- og minimumskrav for andelen ulike råvarer i hvert måltid, så som frukt, grønt og grove kornprodukter.

Det er krav til sporbarhet og aktsomhet per råvare. Her fungerer WWFs guider for frukt og grønt, sjømat og kjøtt som referanse.  Råvarer markert med grønt lys i guidene, krever ikke egne aktsomhetsvurderinger. Dette skaper økt bruk av norske og økologiske råvarer, og gir rom for en viss bruk av rødt og hvitt kjøtt.

Anskaffelsen utmerker seg ved å premiere forbedringer. En gang i året evaluerer UiO leverandørene basert på deres egne årsrapporter, og kundenes opplevelser. Ekstra poeng gis til de som leverer bedre enn kontraktsvilkårene, ved for eksempel å få tak i ukurant mat, eller utvikle nye retter. Denne årlige evalueringen bestemmer hvilke av de fire leverandørene som blir «foretrukket leverandør» i felles bestillingsløsning.

Den UiO-utviklede bestillingsløsningen er ment å skape rettferdige konkurransevilkår for alle leverandørene. En ulempe er tekniske begrensninger i muligheten til å presentere rettene på en god måte.

Framgangsmåte

UiO la stor vekt på markedsdialog og kartlegging i forkant. Til den fysiske dialogkonferansen i oktober 2022, kontaktet UiO relevante aktører for å sørge for god miks av både leverandører og andre i matbransjen. Informasjon var sendt ut i forkant, for å sikre reell dialog på konferansen. UiO hadde også mye dialog om bærekraftige kontraktskrav med forskere i denne fasen.

En digital tilbudskonferanse ble deretter organisert for å forklare grundig hvordan tilbud skulle leveres, og konkurransegrunnlaget ble designet i et visuelt mer innbydende format enn vanlig. Ett av kravene var klimaberegning av tilbudene. For å unngå handikap for mindre leverandører, gjorde UiO verktøyet Klimato tilgjengelig for alle i tilbudsfasen.

Tilbudsfristen var 8. mai 2023. 11 tilbydere ble invitert til runde to, inkludert smaksprøving og forhandlinger. Sju ble invitert videre til runde tre, der de blant annet måtte rapportere på at to utvalgte måltider var i tråd med kontraktskravene.

I utvelgelsen ble to brede kriterier, med vektede underkriterier, brukt:

  • Bærekraft med 50 prosent
  • Brukeropplevelse med 50 prosent

3. juli 2023 ble fire leverandører valgt, og de startet opp i slutten av september.

Oppdragsgiverens råd og erfaringer

  • Det var viktig å prioritere grundig markedsdialog med leverandørene og andre mataktører.
  • UiO tiltrakk seg både store og små leverandører. Dette fordi leverandørene kunne velge hvor mye av kontrakten de ville oppfylle, fra små sortiment som kaker og bakverk, begrense leveranser til enkelte deler av byen, eller by på alt.
  • Et visuelt tiltalende konkurransegrunnlag og gratis tilgang til Klimato fungerte godt for å tiltrekke tilbydere.
  • Kategoriene med tidsseriedata, viser at avtalelojalitet og brukernes tilfredshet med maten er omtrent som under forrige cateringavtale.
  • Kritikk fra brukerne gjelder primært overgangen til nye bestillingsrutiner og et lite brukervennlig bestillingsskjema.
  • UiOs tilgang til forskere på mat og bærekraft er viktig for å stå stødig i operasjonalisering av kontraktsvilkårene, som forbudet mot ultraprosesserte matvarer.
    • UiO deler gjerne alle kontraktsvilkårene.  
  • Kontraktene vektlegger utvikling av nye retter.
    • Et vellykket eksempel er bruk av tortillaer i retter. Vanlige tortillaer er industriprodusert på fint hvetemel, og med tilsetningstoffer. Etter uttesting landet en av leverandørene på et tynnbrød med 42 prosent fullkorn og helt uten tilsetningsstoffer. Kundene synes også at brødet smaker bedre. Resultatet er at leverandøren planlegger å tilby det også til andre kunder.

Tilhørende dokumenter

Bærekraftige kontraktskrav
pdf 343.22 KB
Krav og kriterier
pdf 433 KB
Agenda for markedsdialog og vedlegg
pdf 877.42 KB
Erfaringer
pdf 9.95 MB
Årsrapportering
xlsx 22.69 KB

Dokumentene er ikke behandlet for universell utforming. Kontakt oss hvis du trenger hjelp til å få tilgang til det som står der.

Trenger du hjelp med en anskaffelse?

Verktøyet er i bruk på følgende sider
Oppdatert: 3. juni 2024

Kontakt

Sparretelefonen
  • sparretelefon [at] dfo.no (sparretelefon[at]dfo[dot]no)
  • 404 34 830

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.