Kontrakt inngått:

Øygarden sparte penger og miljø på ny teknologi for renseanlegg

På Sotra åpnet et stort renseanlegg i 2020 til under halvparten av investeringskostnaden og et energiforbruk på 1/8 av konvensjonelle løsninger.

Kontakt

Anskaffelsestype: Totalentreprise

Verdi: Budsjett 265 mill. kr eks. mva (2013-priser), sluttsum 220 mill. kr (2019-priser)

Tilbydere: 5 prekvalifiserte

Leverandør: HUBER

Om anskaffelsen

ØyVAR AS er Øygarden kommunes selskap for vann, avløp og renovasjon. De la til rette for innovasjon da et nytt renseanlegg for 40 000 innbyggere skulle bygges. Resultatet ble Norges første primærrenseanlegg levert av tyske HUBER og har vært i drift siden 2020. Investeringskostnaden var under halvparten og et energiforbruk i driftsfasen på 1/8 sammenliknet med konvensjonelle løsninger.

Renseanlegget er mye enklere i utførelse enn andre løsninger, noe som bidrar til enklere og rimeligere drift, og det opptar bare 2/3 av arealet som er vanlig.

Framgangsmåte

Utgangspunktet var at det som den gang het Fjell kommunestyre hadde vedtatt i 2013 at nytt renseanlegg skulle bygges med kapasitet til 50 000 personekvivalenter, og at anlegget skulle ligge i fjellet i Storanipa på Sotra.

Det er dyrt å bygge i fjell, og dermed skapte det et insentiv for å finne de mest arealeffektive løsningene. Prosjektet krevde uansett utarbeidelse av en reguleringsplan, som ville ta flere år. ØyVAR (den gang FjellVAR) bestemte seg derfor for å bruke tiden denne planprosessen ville ta, for å legge til rette for innovasjon i anskaffelsen av renseanlegget. ØyVAR fikk bistand fra Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) og lyste ut en «request for information» (RFI) på Doffin i 2016. Den spesifiserte kun hva som ville gå inn (mengde avløpsvann) og hva som skulle gå ut av anlegget (kvalitet på det rensede vannet). Gjennom tilbakemeldinger fra leverandører kom ØyVAR i kontakt med en pilot-teknologi som et universitet i München jobbet med. ØyVAR undersøkte hva som skulle til for at HUBER skulle kunne vurdere å levere tilbud på renseanlegget. Det ville kreve å teste teknologien i en pilot i Norge, og da måtte ØyVAR bekoste transport av utstyret til Norge.

Denne informasjonen brukte ØyVAR i utarbeidelsen av konkurransegrunnlaget, som ble kunngjort i juni 2016. Fem tilbydere søkte om å bli prekvalifisert, noe alle ble. ØyVAR tilbød disse 100 000 kr hver som kompensasjon for ferdig innlevert tilbud, med frist 20. september. To av tre tilbydere valgte å gjennomføre en pilot for å bygge egen trygghet på løsningene de kunne levere. Prosessen ga både oppdragsgiver og leverandørene god dokumentasjon på hva som var mulig å oppnå.

Konkurransegrunnlaget spesifiserte at pris definert som årskostnad ville vektlegges 65-75 prosent og miljø definert som årlig energiforbruk 25-35 prosent. Årskostnaden ble regnet ut basert på leverandørenes opplysninger i pristabell basert på ØyVARs forutsetninger (både for amortiseringsfaktorer og viktige enhetskostnader som f.eks. per kubikkmeter volum for fjellhallen, betong og vann.

Tilbyderne måtte garantere ytelsene i 15 år, med spesifiserte sanksjoner. Høyere energiforbruk ville straffes med 2,50 kr per kilowatt-time, og leverandørene ville måtte bekoste utskifting av komponenter med kortere levetid enn lovet.

HUBER vant konkurransen, og anlegget sto ferdig i desember 2019, til omtrent 15 prosent lavere kostnad enn budsjettert.

Oppdragsgiverens råd og erfaringer

Å ha god tid var avgjørende for å få til en god markedsdialog med pilotering av ny teknologi før gjennomføring av konkurransen. Det samme var vederlaget på 100 000 kr til alle tilbydere.

LUP ga verdifull bistand.

Evalueringskriteriene for både pris og miljø var tydelig, kvantitativt definerte for å fange opp livsløpskostnader. Energiforbruk ble vurdert både under priskriteriet (basert på antatt kostnad per kilowatt-time) og under miljøkriteriet (antall kilowatt-timer). ØyVAR er fornøyd med å ha definert kriteriene så presist. Det gjorde evalueringen lett.

Tilhørende dokumenter

Dokumentene er ikke behandlet for universell utforming. Kontakt oss hvis du trenger hjelp til å få tilgang til det som står der.

Storanipa pristabell.xlsx
xlsx 28.65 KB
Storanipa tilbudsskjema.pdf
pdf 214.25 KB
Storanipa kravspesifikasjon.pdf
pdf 1.38 MB
Oppdatert: 2. juli 2025

Kontakt

Sparretelefonen

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.