Finn informasjon om risiko for brudd på grunnleggende menneskerettigheter i produksjon av utvalgte mat- og drikkeprodukter.
Oppsummert risikovurdering for brudd på menneskerettigheter
Matrisen under angir risikonivået for brudd på grunnleggende menneskerettigheter ved dyrking/plukking av produktene (råvarenivå). I tabellen under angis noen spesifikke produkter innen produktkategorien mat- og drikke, som er plukket ut for nærmere risikovurdering.
Produkt |
Råvarenivå |
---|---|
Kaffe | Svært høy risiko |
Te | Svært høy risiko |
Kakao | Svært høy risiko |
Sukker | Svært høy risiko |
Tomater, friske* | Høy risiko |
Tomater, hermetiske | Høy risiko |
Salat* | Middels høy risiko |
Agurk* | Middels høy risiko |
Epler* | Middels høy risiko |
Bananer | Svært høy risiko |
Appelsiner | Høy risiko |
Druer | Høy risiko |
*Risikonivået gjelder for importerte produkter, med annet opprinnelsesland enn Norge.
Risiko i leverandørkjeden
Det er i stor grad rapportert om brudd på menneskerettigheter og skadevirkninger på miljøet i landbrukssektoren. Dette gjelder blant annet bruk av barnearbeid og tvangsarbeid, slavelignende arbeidsforhold, svært lave lønninger, usikker bruk av plantevernmidler og andre helse- og sikkerhetsproblemer samt begrensninger på folks rett til å melde seg inn i fagforeninger.
Anbefalinger
Risikoanalysene viser at det totalt sett er middels høy til svært høy risiko for brudd på menneske- og arbeidstakerrettigheter i produksjon av utvalgte mat-og drikkeprodukter. Dette er ikke en uttømmende liste over matprodukter som kan ha risiko for brudd på menneskerettigheter i produksjonen.
Hvordan stille krav og følge opp
Risikovurderingen over tilsier at du skal stille krav om respekt for grunnleggende menneske- og arbeidstakerrettigheter når du skal anskaffe mat- og drikke.
Vi anbefaler bruk av særskilte kontraktsvilkår. Se våre sider om sosialt ansvar og egnede rutiner for sosialt ansvar. I anskaffelser med høy risiko for brudd på menneskerettigheter i produksjonen, kan dere vurdere å bruke kvalifikasjonskrav i tillegg til kontraktsvilkåret. I DFØs kriterieveiviser finner du også forslag til kravspesifikasjon som kan benyttes ved anskaffelse av utvalgte mat- og drikkeprodukter.
Kontraktsoppfølging
Ved kontraktsoppfølging kan for eksempel kaffe, te, bananer, druer, tomater med flere være relevante produkter å undersøke nærmere ettersom dette er produkter med svært høy eller høy risiko.
Se info om kontraktsoppfølging av de etiske kravene.
Les mer i rapporten om risiko for brudd på menneskerettigheter for mat og drikke.
OECD har også laget en sektorveileder for landsbruks- og matvaresektoren med formål om at bedrifter innen sektoren bidrar til et bærekraftig landbruk gjennom ansvarlig forretningsdrift, og som kan være nyttig å se til. Veilederen finnes på OECDs nettsider.
Se egne sider for frukt, grønnsaker og kaffe, te og kakao
Her finner du informasjon om risiko for brudd på menneskerettigheter ved dyrking og høsting av frukt som bananer, appelsiner, epler og druer.
Finn informasjon om risiko for brudd på menneskerettigheter i produksjonen av grønnsaker som tomater ferske og hermetiske, salat og agurk. Disse risikovurderingene gjelder når slike grønnsaker er importert til Norge, og ikke norsk-produserte grønnsaker.
Finn informasjon om risiko for brudd på menneskerettigheter i produksjonen av kaffe, te, kakao og sukker.