Forebygging av matsvinn i Bærum kommune
Dette er et eksempel som viser hvordan Bærum kommune arbeider for å redusere eget matsvinn.
Dette er et eksempel som viser hvordan Bærum kommune arbeider for å redusere eget matsvinn.
Med enkle grep har Helse Nord-Trøndelag og sykehuset i Namsos fått kontroll på matsvinnet. Fra å kaste mat for to millioner i året (og betale for å få hentet matavfallet) tok kjøkkensjefen initiativ til å inkludere de ansatte i en matsvinndugnad.
Fire leverandører konkurrerer nå om å tilby de mest velsmakende, sunne og bærekraftige cateringrettene på UiO. Et resultat er at ultraprosesserte tortilla-wraps erstattes med tynnbrød som smaker bedre.
Oppdal kommune kjøper sau, sesonggrønnsaker og egg direkte fra lokale produsenter. Trøndelag fylkeskommunes nye rammeavtale tydeliggjør at enda mer mat og drikke kan kjøpes lokalt.
Ta betalt per gram mat, og gjør prisen litt lavere for alternativer uten kjøtt. Det gjør Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) på alle sine kantiner siden 2023 – og kutter matsvinn og kjøttforbruk.
Den nye rammeavtalen for fersk frukt og grønt i Agder gjør det lettere å bestille rimelige annen-sorteringsvarer, og den legger til rette for å bruke lokale produsenter.
Den nye statlige fellesavtalen for kurs- og konferansetjenester har vektlagt miljø både i kvalifikasjonskrav, evalueringskriterier og kontraktskrav. Avtaler er inngått med 58 leverandører over hele landet.