Vi jobber for å maksimere samfunnsnytten av våre tjenester, skape verdier for hele samfunnet og bidra til det grønne skiftet og bærekraftig utvikling gjennom statlige fellesavtaler.
For å nå FNs bærekraftsmål er offentlig anskaffelser en stor muskel. Det offentlige handler for mange hundre milliarder årlig. På vegne av de statlige virksomhetene har vi en stor mulighet til å bidra til grønn omstilling og bærekraftig utvikling gjennom landsomfattende statlige fellesavtaler.
Vi skal bidra til at brukere av de statlige fellesavtalene og samfunnet kan nå FNs bærekraftsmål. Dette får vi til ved å etterstrebe mer sirkulære forretningsmodeller, etterstrebe null- og lavutslippsløsninger og påvirke verdikjeder i en mer bærekraftig retning. Bærekraft handler om å redusere klimautslipp og ivareta miljø og sosiale hensyn, i tillegg til økonomiske besparelser.
Hvordan bidrar vi til grønn omstilling og bærekraftig forbruk?
Grønn omstilling handler for oss om å dekke behovet til statlige virksomheter på en bærekraftig måte. Dette innebærer at Statens innkjøpssenter legger til rette for bærekraftig forbruk og å utvikle markeder i en mer miljøvennlig og bærekraftig retning.
For å maksimere samfunnsnytten av tjenestene jobber vi kategoribasert. Det vil si at vi ser flere avtaler i sammenheng i hver kategori, hvordan de kan spille på lag for mest mulig samfunnsmessig gevinst. Et eksempel innen reisekategorien er avtalen for reisebyråtjenester som er en plattform for de andre avtalene innen reisekategorien, og derfor sentral for at brukere kan ta gode og mer bærekraftige valg.
Mulighetsrommet for å bidra til grønn omstilling og bærekraftig utvikling utforsker vi ved hjelp av UFF-rammeverket fra FNs klimapanel. Det vil si vi legger til rette for at virksomhetene tilknyttet ordningen kan redusere klima- og miljøbelastning ved å:
- Unngå belastende aktivitet: for eksempel unngå flyreiser ved å ta i bruk gode møteromsløsninger, eller unngå nyinnkjøp av IKT-utstyr ved å sikre lang varighet og effektiv utnyttelse av det virksomhetene eier allerede
- Flytte til nye løsninger: for eksempel ved å etterspørre behovsdekning på nye innovative måter, som sirkulære tjenester med reparasjoner og ombruk
- Forbedre eksisterende løsninger: for eksempel ved å etterspørre de mest bærekraftige produktene egnet for sirkulær økonomi
Hvordan bidrar vi til bærekraftig forbruk i staten?
Statens innkjøpssenter legger til rette for gode, effektive innkjøp for staten. Vi gjør vurderinger av risiko og muligheter i forberedelsen av anskaffelsen. Erfaringsmessig ser vi at å inkludere bærekraft i fellesatalene ofte også resulterer i vesentlige økonomiske besparelser. Selv om vi tilrettelegger for grønn omstillling og bærekraftig forbruk, så er virksomhetenes innkjøp og praksis avgjørende for hvor store gevinster vi får til. Konkrete anbefalinger er i rammedokumentet tilknyttet hver enkelt fellesavtale.
Anbefalinger til bærekraftig forbruk i rammedokument
Vi utarbeider rammedokumenter til hver avtale, som er retningslinjer og anbefalinger til hvordan avtalene bør brukes. Her får virksomhetene tips til hvordan de kan hente ut tilrettelagte økonomiske, kvalitets- og samfunnsgevinster. For å oppnå mer bærekraftig forbruk i staten handler dette blant annet om at statlige virksomheter:
- har en policy for arbeid med bærekraft og reduksjon av utslipp
- tar vare på utstyr lengre
- reduserer utslipp i forbindelse med reise
- kjøper de mest bærekraftige alternativene ved nyinnkjøp som bidrar til en sirkulær økonomi
Hvordan jobber vi med leverandørene?
Vi gjennomfører anskaffelser for å oppnå verdi, gode vilkår og å unngå negative påvirkning på mennesker, samfunn og miljø. Mange virksomheter opplever fagfeltet som krevende å sette seg inn i, og vi har derfor tatt ansvaret for både å sette riktige krav og følge opp leverandørene i avtaleperioden.
Fordi global handel er svært kompleks og med høy risiko, mener vi det er nødvendig å samarbeide med våre leverandører for å forbedre bærekraft på alle nivåer i leverandørkjeden. I anskaffelsen gjør vi markedsanalyser og gjennomfører markedsdialoger for å forstå hvordan statlige fellesavtaler kan bidra til grønn omstilling og bærekraftig utvikling, samtidig som vi opprettholder og stimulerer til konkurranse. Under hver avtale finner du informasjon om hvilke leverandører vi har avtale med.
Vi stiller strenge krav til miljø og sosiale forhold, og følger opp leverandørene med kvartalsvise møter, rapportering, kontroller og revisjoner. Finner vi avvik, ber vi om retting og følger opp at det skjer. Noe av det vi stiller krav om, og følger opp, innen bærekraft, er:
- C02-utslipp på reise (for eksempel avtale reisebyrå)
- Nullutslippskjøretøy til leveranser (for eksempel avtale på PC-utstyr)
- Krav til redusert plastemballasje (for eksempel avtale på forbruksmateriell)
- Sertifiseringer og EPDer (for eksempel avtaler på forbruksmateriell og møbler)
- Lønns- og arbeidsvilkår i Norge (for eksempel avtale på hoteller)
- Krav til ivaretagelse av menneske- og arbeidstakerrettigheter (for eksempel avtaler innen IKT og møbler)
- Regjeringens fraråding om å unngå handel som bidrar til å opprettholde Israels okkupasjon av Palestina og Regjeringens forskrift om ivaretakelse av Ukrainas integritet
Hvordan samarbeider vi med andre?
DFØ har stor fagkompetanse på bærekraftige anskaffelser som vi samarbeider tett med. Vi samarbeider også med andre offentlige oppdragsgivere og eksperter for å lære av hverandre, for å drive frem innovasjon og for bedre å forstå risikoene og mulighetene som er knyttet til vår virksomhet. Vi ønsker å ha en åpen dialog om bærekraft med interessenter som påvirkes av, eller kan bli påvirket av, våre aktiviteter.
Samarbeid med Sykehusinnkjøp HF og Oslo kommune
Vi har inngått en samarbeidsavtale med Sykehusinnkjøp og Oslo kommune. Formålet med avtalen er å utvikle felles metodikk og samarbeide slik at partene på best mulig måte kan fremme menneske- og arbeidstakerrettigheter i våre respektive avtaler og bidra til et mer bærekraftig forbruk av IKT-utstyr og andre overlappende kategorier.
Vi er også med i, og pådrivere for, internasjonale nettverk, som blant annet Circular and Fair ICT Pact (CFIT), internajonalt opprop og samarbeid om menneskerettighetsbrudd i IKT-bransjen og International working group on ethical public procurement (IWGEPP).
Rutiner og styring
Statens innkjøpssenters tilnærming til bærekraft er i stadig utvikling, i takt med utviklingen både i Norge og globalt. Våre rutiner og styringssystemer omfatter retningslinjer og krav til å fremme grønn omstilling og bærekraftig utvikling.
Statens innkjøpssenter er en del av DFØ, som mottar årlige tildelingsbrev fra Finansdepartementet med prioriterte oppgaver for det kommende året. Tildelingsbrevet for 2025, hovedmål 2, legger føring mot grønn omstilling og bærekraftig utvikling: «Offentlig sektor gjennomfører effektive og innovative anskaffelser som bidrar til grønn omstilling og bærekraftig utvikling».
Lov om offentlige anskaffelser er også førende for at vi kan og skal bidra til å redusere skadelig miljøpåvirkning, fremme klimavennlige løsninger og fremme sosiale hensyn. Anskaffelsesregelverket er basert på de grunnleggende prinsippene om konkurranse, likebehandling, forutberegnelighet, etterprøvbarhet og forholdsmessighet som er avgjørende for hvordan anskaffelser gjennomføres.