Transport ved leveranser av varer og tjenester

Som innkjøper kan du kreve eller premiere utslippskutt fra transport av varer og tjenester. Du kan også redusere egen virksomhets transportbehov. Vi viser hvordan i kriterieveiviseren og deler gode eksempler.

Politiske føringer 
  • Fra 2025 skal alle nye lette varebiler være nullutslippskjøretøy (NTP 2025-2036).
  • Innen 2030 skal nye tyngre varebiler og lastebiler være nullutslippskjøretøy eller bruke biogass (Grønn bok 2025).
  • Innen 2030 skal varedistribusjonen i de største bysentra være tilnærmet nullutslipp (NTP 2025-2036).
Hvordan gjør du det?
  • Finn ditt eget ambisjonsnivå ved å se hva andre har gjort nederst på "Eksempler"
  • Forsøk å minimere transportbehovet ditt, ved å redusere frekvens på leveranser og unngå småbestillinger.
  • Få oversikt over hva slags transport som er en del av din leveranse og hvor du kan ha størst effekt.
  • Undersøk hva markedet kan tilby.
  • Bruk krav og kriterier for å kreve eller premiere miljøvennlig transport i dine anskaffelser. Se kriterieveiviseren og eksempel fra Oslo kommune.

Krav, tildelingskriterium eller kontraktsvilkår?

Du kan bruke krav, tildelingskriterier og kontraktsvilkår for å kreve eller premiere bærekraftig transport i dine anskaffelser.

Som innkjøper har du stort innkjøpsfaglig skjønn til å innrette anskaffelser i tråd med klima- og miljømål for din virksomhet. Krav og kriterier skal generelt være forholdsmessige. Jo større en anskaffelse er i verdi, jo mer forholdsmessig vil det være å kreve eller premiere strenge krav til miljø.

I Kriterieveiviseren finnes et forslag på kriteriesett for leveranser av varer og tjenester som du kan benytte. Dette er utviklet av DFØ i samarbeid med tidligere Viken fylkeskommune og Klima Østfold.

Relevant for ulike innkjøpskategorier

Dette kriteriesettet er relevant på tvers av ulike innkjøpskategorier, der transport er en viktig del av anskaffelsen. Dette gjelder blant annet:

  • Vedlikehold og reperasjon av offentlig eide og driftede bygninger, som utførelse av håndverker- og servicetjenester.
  • Vareleveranser av transport i store innkjøpskategorier, som forburksmateriell, mat, IKT-utstyr og så videre.

Slik går du frem

Nedenfor viser vi flere eksempler på hvordan man kan fremme bærekraft i anskaffelser der transport er en viktig del av anskaffelsen, inkludert virkemidler for å redusere transportbehovet ved vareleveranser.

Utslippsfrie vareleveranser

Vi konsentrerer oss her om sisteleddet (last mile) av transporten, fra terminal og ut til sluttmottaker.

For transport av varer brukes typisk varebil, lastebil, elsykler (i storbyer) og noen ganger en kombinasjon av disse. Forbedret rekkevidde og utbygging av ladeinfrastruktur muliggjør leveranser med nullutslippskjøretøy i stadig større deler av landet.

Tildelingskriterium som premierer klima- og miljøvennlig drivstoff og energibærere kan være godt egnet for transport i vareanskaffelser som omfatter både varebiler og elbiler. Se Drivstoffmatrise for tunge kjøretøy til veitrafikk,  men vær oppmerksom på at matrisen ikke nødvendigvis er et egnet innkjøpsverktøy for å fase inn umodne og mer kostbare teknologier, som elektriske løsninger for lastebiler, selv om dette kan fungere bedre for varebiler.  Elektriske lastebiler anses å bli privatøkonomisk lønnsomme fra 2025 til 2028, og det finnes i dag stadig flere elektriske lastebiler på markedet. Biodrivstoff, som biogass er et godt alternativ til nullutslippsteknologi på lastebiler.   

Det er viktig at du følger opp kravene du stiller gjennom klima- og miljørapportering. Relevante kontraktsvilkår kan omfatte rapportering på at krav til lønns- og arbeidsvilkår er oppfylt, eller at nullutslippskjøretøy faktisk blir brukt når dette er avtalt. I Eksempelbanken kan du lese om hvordan Statens innkjøpssenter gjennomfører kontraktsoppfølging.

Eksempel: Gradvis opptrapping av krav

Et eksempel er Oslo kommune, som har stilt gradvis strengere krav til nullutslippstransport i kommunens anskaffelser:

  • I 2019 vedtok byrådet at leverandører som tilbyr nullutslippskjøretøy eller biogass skulle premieres høyt i anskaffelser. Dersom 3 eller flere leverandører kunne tilby teknologien, ville dette settes som minimumskrav.
  • Samtidig vedtok byrådet at nullutslippskjøretøy eller biogass ville være obligatorisk fra 2025. Denne innstrammingen ble varslet allerede i 2019, for å skape forutsigbarhet og sikre trygge investeringer i kjøretøy og infrastruktur for leverandørmarkedet.
Transportreduksjon ved vareleveranser

Virksomheten din kan med enkle grep redusere transportbehovet ved leveranser. Tiltak bør rettes både mot både bestillere i virksomheten din og leverandør:

  • Minimere små og spontane bestillinger: Dette kan være å innføre småordregebyr for å insentivere større bestillinger og å gjøre bevisstgjøre bestillere om at hver småordre genererer ekstra transport og kostnader.
  • Faste leveringsdager: Reduser leveringsfrekvens til 1 gang hver uke, slik at leverandør samler opp flere ordre i én leveranse. Unntaket er ferskvarer.
  • Utvidet leveringsvindu: Ved å utvide leveringsvindu, blir planlegging av logistikken enklere for leverandør. Det kan også være at de behøver færre kjøretøy og sjåfører for å gjennomføre leveransene, og er mindre sårbare for rushtidstrafikken.

Vi minner om at småbestillinger, korte leveringsvinduer og forventninger om at varer skal leveres raskt, er prisdrivere i anbudskonkurranser. Derfor bør tiltak på disse områdene føre til at leverandør tilbyr lavere transportkostnader.

Miljødirektoratet har skrevet utfyllende om barrierer og mulige virkemidler for effektive vareleveranser i offentlige anskaffelser.

Eksempel: Reduksjon i småbestillinger i staten

I Eksempelbanken kan dere lese om Statens Innkjøpssenter, som har innført småordregebyr på 250 NOK på alle ordre under 1000 NOK eksklusivt mva. Som et resultat av avtalen, har antall småordre blitt redusert fra 12,7 prosent i 2022 til 9,4 prosent i 2023 og 7,2 prosent i andre kvartal 2024.

Eksempel: Nordisk samarbeid for effektiv varelogistikk

Prosjektet Zero Emission Delivery er et samarbeid mellom DFØ, Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) og oppdragsgivere over hele Norden. Prosjektet er støttet av Nordisk råd.

Det har blitt gjennomført flere piloter som del av prosjektet, inkludert:

  • Stockholm: har testet matleveranser til kommunen utført om natten for å redusere trafikk og utslipp.
  • Bærum: Utviklet et analyseverktøy for å kartlegge og optimalisere kommunens varelogistikk.
  • Oslo: Har foreslått en prioritert liste over transportdata og indikatorer som rammeavtaleleverandører bør rapportere på.
  • NAV Agder Hjelpemiddelsentral: Har revidert leveringsbetingelsene, blant annet ved å utvide tidsrommet for henting og levering med en ny selvbetjeningsløsning på lageret.
Utslippsfri transport i håndverker- og servicetjenester

Det viktigste enkelttiltaket for klima- og miljø er at du som innkjøper krever eller premierer nullutslippskjøretøy.

Håndverkere bruker som oftest små til middels store varebiler til frakt av utstyr og personell. Per 2024 var kun 7 prosent av Norges ca. 500 000 varebiler elektriske, til tross for at det finnes flere modeller av lette varebiler på markedet, og ofte vil lønne seg for leverandør rent økonomisk allerede i dag (for eksempel billigere drivstoff, fordeler i bomring, prioritert parkering). Som innkjøper kan du derfor bidra til å fremme en overgang til nullutslipp for varebiler. Leverandørene eier typisk varebilen i 3-5 år (typisk tre år ved leasing og opp til 5 ved eie). Derfor kan du vurdere å benytte kontraktsvilkår for å fremme en omstilling ved utskifting av kjøretøy. 

Dersom du vil premiere nullutslippskjøretøy, kan du bruke DFØs Drivstoffmatrise for tunge kjøretøy til veitrafikk. Den gjelder tungtransport (vekt over 3500 kg), men kan også benyttes for varebiler, siden drivstoffene og energibærerne er de samme.

Det er viktig at du følger opp kravene du stiller, og kontrollerer at kjøretøy blir benyttet som avtalt. Du kan for eksempel be om registreringsnummer på kjøretøyene som skal benyttes, som så følges opp gjennom tilfeldig testing.

Alle disse tiltakene som er nevnt over har vi samlet i kriteriesettet vil har utviklet for kjøp av transport ved kjøp av varer og tjenester.

Sisteleddtransport versus underveistransport

Det er teknisk sett mulig å stille minimumskrav, tildelingskriterier og kontraktsvilkår til transporten i hele leverandørkjeden, men det er generelt sett særlig hensiktsmessig å stille krav til sisteleddtransport.

Når skal du stille krav

I Nærings- og fiskeridepartementets veiledning om samfunnsansvar i offentlige anskaffelser understreker de at ​​​​«kravene som stilles må stå i rimelig forhold til det som anskaffes. Den miljømessige effekten må veies opp mot kostnadene og administrative byrder som oppdragsgiveren og leverandøren påføres ved oppfølgning og overholdelse av dem. Ikke alle anskaffelser utgjør en vesentlig miljøbelastning, og miljøkrav vil ofte ha større effekt i store anskaffelser enn i små. På den annen side vil også små anskaffelser kunne ha en ikke ubetydelig miljøeffekt.»

Reduksjon i utslipp av klimagasser og luftforurensing kan enten ha en tydelig klima- og miljøeffekt, eller en virksomhet kan ha tydelige mål for klimagassreduksjon som rettferdiggjør at man iverksetter store kostnader og administrative byrder for å nå sine klimamål (dette er eksempelvis ofte tilfelle i innovative anskaffelser). For transport bakover i kjeden bør du imidlertid vurdere om kravene (her forstått som kravspesifikasjoner, tildelingskriterier og kontraktsvilkår) har en såpass stor klima- og miljøeffekt at det vurderes som relevant å kunne etterprøve dokumentasjonen av dem. Dersom kravet ikke kan etterprøves, kan det være snakk om et ulovlig krav.

Et typisk tilfelle der transport har en «ikke ubetydelig» klima- og miljøeffekt er der man anskaffer store volumer, og hvor valget står mellom å transportere varer med fly på den ene siden, og skip eller tog på den andre siden, som har et langt lavere klimafotavtrykk. Dette gjelder for eksempel anskaffelser av PC-er. Gjennom markedsundersøkelser kan oppdragsgivere finne ut om underveistransport er betydelig og hvorvidt det på enkelt og forholdsmessig vis kan identifiseres måter å oppnå klimavennlig transport, som tilstrekkelige leveransefrister.

Dersom andre modalformer enn fly også lønner seg for leverandør, vil ikke oppdragsgiver nødvendigvis trenge å stille krav for å påvirke at det skjer. Dersom krav og kriterier derimot skal stilles, skal oppdragsgiver sørge for at kravet kan følges opp. Som vi har sett, kan dette være krevende og antakelig mest egnet for avanserte innkjøpere som anskaffer varer i store volumer, der man vet at man har mulighet til å påvirke utslippene (betydelig).

Klima- og miljøbelastning

Håndverker og servicetjenester

Miljødirektoratet og DFØ estimerer at dersom det stilles minimumskrav til nullutslippsvarebiler i alle offentlige innkjøp av håndverker- og servicetjenester fra senest 2025, vil det redusere Norges utslipp i perioden 2025-2030 med 0,31 millioner tonn CO2. Stilles det minimumskrav og kontraktsvilkår fra alle offentlige innkjøpere i storbyområder fra 2023, med bruk av tildelingskriterier allerede fra 2021, anslår vi et reduksjonspotensial på ytterligere 0,03 millioner tonn, til totalt 0,34 millioner tonn CO2 i perioden 2021-2030.  Ifølge TØI utgjør kjøringen i de ni byene omfattet av byvekstavtale med varebil i næringstransport omtrent 20 % av all næringstransport med varebil i landet.

Varetransport

Miljødirektoratet og DFØ estimerer at minimumskrav og kontraktsvilkår til varetransport i alle offentlige innkjøp i storbyområder fra 2023, med bruk av tildelingskriterier allerede fra 2021, vil bidra til kutt av 11 000 tonn CO2 i perioden 2021-2024. Dersom nullutslipp stilles som krav i alle offentlige innkjøp fra senest 2025, er potensialet for utslippsreduksjon i perioden 2025-2030 110 000 tonn CO2.

Gitt at det blir mulig å stille minimumskrav til nullutslippslastebil i offentlige innkjøp fra i storbyområder i 2025, med gradvis innfasing i resten av landet fram mot 2030, vil dette gi en utslippsreduksjon på anslagsvis 96 000 tonn CO2 i perioden 2021-2030. Kontraktsvilkår og tildelingskriterier vil også kunne gi utslippsreduksjon i hele perioden.

Potensiell utslippsreduksjon fra krav til vareleveranser med varebil og lastebil anslår vi til totalt 0,22 millioner tonn CO2 over hele perioden 2021-2030.

I tillegg til utslippsreduksjon kommer indirekte virkninger i næringslivet for øvrig, ved at elvarebilene i den offentlige anskaffelsen også brukes i leveranser til private kunder eller til privat kjøring hos eier.

For mer info om estimatene, se miljødirektoratets Nullutslippstransport i leveranser til det offentlige.

Tilskuddsordninger
Oppdatert: 14. januar 2025

Kontakt

Fant du det du lette etter?

Nei

Det beklager vi!

Tilbakemeldingen din er anonym og vil ikke bli besvart. Vi bruker den til å forbedre nettsidene. Hvis du vil ha svar fra oss, ta kontakt på telefon, e-post eller kundesenter på nett.