SIA - Seksjon for IKT-avtaler

Seksjon for IKT-avtaler

Fellesavtale for multifunksjonsmaskiner, printere og skannere med tilhørende tjenester og løsninger

Statens innkjøpssenter har inngått en fellesavtale for multifunksjonsmaskiner, printere og skannere med tilhørende tjenester og løsninger. Avtalen er gyldig fra 18. september 2024 med en varighet på 2 år med opsjon om forlengelse i inntil 2 år.

Om avtalen

  • Ikrafttredelse: 18.09.2024
  • Varighet: 2 år med opsjon på 1+1 år
  • Opsjon: Virksomhetene vil bli varslet i god tid i forveien dersom det ikke utløses opsjon.      
  • Fellesavtalen er inngått som en nasjonal rammeavtale med tre leverandører mulighet for direkteavrop og mini-konkurranser.

Fellesavtalen har følgende leverandører:

  1. Canon Norge AS (hovedleverandør)
  2. Sharp Business Systems Norge AS
  3. Konica Minolta Business Solutions Norway AS

Alle virksomhetene på fellesavtalen skal ha en lokal avtaleforvalter som er avtaleansvarlig og koordinator både overfor leverandøren, Statens innkjøpssenter og virksomhetens egne bestillere.

Meld inn lokal avtaleforvalter eller foreta endringer av lokal avtaleforvalter ved å sende en henvendelse til IKT-avtaler@dfo.no.

Retningslinjer for bruk av avtalen

Rammedokumentet gir virksomhetene retningslinjer for hvordan fellesavtalen bør brukes.

For å oppnå gevinstene, er det viktig at deltakende virksomheter innretter sin bruk av avtalen i samsvar med føringene i rammedokumentet.

Rammedokument – fellesavtale for kjøp av MFP, printere og skannere
pdf 214.74 KB

Hvilke produkter omfattes?

Fellesavtalen omfatter helhetlige utskrifts- og dokumenthåndteringsløsninger som:

  • multifunksjonsmaskiner inkludert programvare i ulike størrelser og kapasiteter  
  • printere   
  • skannere  
  • tilhørende tjenester, herunder service- og vedlikeholdsavtale, sikkerhet, support og opplæring  
  • sky-baserte- og on-premise løsninger 
  • tekniske løsninger, herunder sikkerprint løsning, sentralt styringssystem, integrasjoner mot teknisk infrastruktur  
  • tonere 

Hvordan kjøpe på fellesavtalen

Direkteavrop

Alt kjøp og leie med tilhørende tjenester og løsninger skal gjøres hos den leverandøren som er rangert som nr. 1, Canon Norge AS.

Mini-konkurranse

Mini-konkurranse skal kun benyttes dersom en virksomhet har spesielle behov. Eksempler på dette kan være:

  • kompatibilitet med eksisterende maskinpark inkludert løsninger og systemer 
  • økt behov for sikkerhet  
  • virksomhetsspesifikk funksjonalitet
  • drift av virksomhetens maskinpark   

Mini-konkurransen skal gjennomføres mellom alle leverandørene på fellesavtalen, og kan gjelde enten kjøp eller leie. Varigheten skal følge fellesavtalens varighet, jf. Standardkontraktens punkt 1.4.  

Det kan avtales lik eller lavere priser for kategorier som er tatt inn Bilag 3B - Prisskjema.

Gjennomføring av mini-konkurranse

Oppdragsgiver (bestillende virksomhet) er selv ansvarlig for gjennomføring av avrop/mini-konkurranser og skal selv definere virksomhetens behov.  

Alle leverandører skal inviteres til konkurransen, og det skal gis en svarfrist på minimum 10 dager for å inngi tilbud. 

Oppdragsgiver kan benytte følgende tildelingskriterier: 

  • Pris  
  • Samlet pris på produkter 
  • Samlet pris på tjenester 
  • Kvalitet 
  • Support og service  
  • Drift 
  • Sikkerhet 
  • Garanti 
  • Bestilling og leveringstid 
  • Tekniske løsninger 
  • Kvalitative egenskaper  

Vekting av tildelingskriterier i mini-konkurranser bestemmes av bestillende virksomhet. 

Kontaktinformasjon til leverandørene

Canon Norge AS (hovedleverandør)Terje Wenner
Mobil: +47 930 33 980
E-post: terje.wenner@canon.no
Sharp Business Systems Norge AS  Stian Nyløkken
Mobil: +47 918 90 238
E-post: stian.nyløokken@sharp.eu
Konica Minolta Business Solutions Norway ASAmund Bones
Mobil: +47 932 50 300
E-post: amund.bones@konicaminolta.no
Leverandørenes kontaktperson med telefonnummer og e-post

Se også

  •  IKT-avtaler [at] dfo.no (IKT-avtaler[at]dfo[dot]no)
Fellesavtale for AV-utstyr

Statens innkjøpssenter har inngått en fellesavtale for AV-utstyr. Avtalen er gyldig fra 15. september 2023 med en varighet på 2 år med opsjon om forlengelse i inntil to år.

Om avtalen

  • Ikrafttredelse: 15.09.23
  • Varighet: 2 år med opsjon på 2x1 år
  • Opsjon: Virksomhetene vil bli varslet i god tid i forveien dersom opsjon ikke utløses
  • Fellesavtalen er inngått som en nasjonal rammeavtale med avrop i form av direkteavrop etter fossefallsmetoden og bruk av minikonkurranser.

Fellesavtalen for kjøp av AV-utstyr har fire leverandører:

  1. Atea AS
  2. Advania Norge AS
  3. Kinly AS
  4. Friday Networks

Alle virksomhetene på fellesavtalen skal ha en lokal avtaleforvalter som er avtaleansvarlig og koordinator både overfor leverandøren, Statens innkjøpssenter og virksomhetens egne bestillere.

Meld inn lokal avtaleforvalter eller foreta endringer av lokal avtaleforvalter ved å sende en henvendelse til IKT-avtaler@dfo.no.

Retningslinjer for bruk av avtalen

Rammedokumentet gir virksomhetene retningslinjer for hvordan fellesavtalen bør brukes.

For å oppnå gevinstene, er det viktig at deltakende virksomheter innretter sin bruk av avtalen i samsvar med føringene i rammedokumentet.

Rammedokument – fellesavtale for AV-utstyr
pdf 435.83 KB

Hovedsortiment

Alle de fire tilbydere har opprettet et hovedsortiment som knyttes opp til samhandlingsrom, små møterom, mellomstore møterom og store møterom. I tillegg er det et utvalg av ulike skjermer og prosjektorer med tilbehør.

Produktsortimentet er tilgjengelig for lokale avtaleforvaltere via Teamsområdet som benyttes for forvaltning av avtalen.

Hvordan kjøpe på avtalen

Direkteavrop etter fossefallsmetoden

Avrop på hovedsortimentet skal i hovedsak gjøres direkte etter fossefallmetoden, og det er ikke lagt en verdibegrensning på disse avropene.

Slik fungerer fossefallsmetoden:

  1. Leverandøren som rangert som nummer 1, Atea AS, er første leverandøren virksomhetene skal kontakte ved behov som skal dekkes av direkteavrop.
  2. Dersom Atea AS, ikke kan levere i henhold til avtalte betingelser som eks. levering på 10 virkedager, kan virksomhetene kontakte leverandør nummer 2, Advania Norge AS.
  3. Dersom Advania Norge AS ikke kan levere i henhold til avtalte betingelser, kan virksomhetene kontakte leverandør nummer 3, Kinly AS.
  4. Dersom Kinly AS ikke kan levere i henhold til avtalte betingelser, kan virksomhetene kontakte leverandør nummer 4, Friday Networks AS.
Illustrasjon som viser at avrop på avtalen skal skje med ulike virksomheter via fossefallsmetoden.
Helle Paulsen
Figur 1: Illustrasjon av fossefallsmetoden

Det er tre unntak fraavropsmekanismen med direkteavrop etter fossefallsmetoden:

  1. Særlige behov: Oppdragsgivere med særlige behov for tjenester knyttet til eksisterende utstyr eller behov for ytelser hvor pris ikke har vært konkurranseutsatt, kan gjennomføre en minikonkurranse mellom alle leverandører.   
    1. Sentraliserte tjenester: Direkteavrop av sentraliserte tjenester skal ikke følge fossefallsmetoden. Avrop knyttet til sentraliserte tjenester skal enten gjøres hos leverandør nr. 1,  Atea AS,  eller settes ut som en minikonkurranse mellom alle leverandørene.
    1. Øvrig sortiment: Avrop på øvrig sortiment med en forventet verdi over 500 000 NOK pr. avrop skal gjennomføres som minikonkurranse mellom alle leverandører.

Spesielt om avrop av sentraliserte tjenester

I avtalen er det lagt til grunn at virksomhetene som omfattes av avtalen har behov for å kunne forholde seg til én leverandør for leveranse av sentraliserte tjenester. I dette ligger blant annet drift, vedlikehold, overvåkning, serviceavtaler, support, lisensiering osv.

Det er derfor lagt til grunn at Leverandør nr. 1, Atea AS, i utgangspunktet har alle sentraliserte tjenester i avtaleperioden, med mindre den enkelte virksomhet anskaffer sentraliserte tjenester i tilknytning til en minikonkurranse eller som en separat minikonkurranse om sentraliserte tjenester for hele avtaleperioden.

Minikonkurranse

Avrop ved bruk av minikonkurranse gjøres i tre tilfeller

  1. Særlige behov: Oppdragsgivere med særlige behov for tjenester knyttet til eksisterende utstyr eller behov for ytelser hvor pris ikke har vært konkurranseutsatt, kan gjennomføre en minikonkurranse mellom alle leverandører.   
    1. Sentraliserte tjenester: Avrop knyttet til sentraliserte tjenester skal enten gjøres hos leverandør nr. 1,  Atea AS,  eller settes ut som en minikonkurranse mellom alle leverandørene.
    2. Øvrig sortiment: Avrop på øvrig sortiment med en forventet verdi over 500 000 NOK pr. avrop skal gjennomføres som minikonkurranse mellom alle leverandører.

Noen praktiske eksempler på bruk av ulike avropsmekanismer:

  • Direkte etter fossefallsmetoden: En standard portefølje med 20 møterom som ikke treffer noen særlige behov i virksomheten skal avropes direkte etter fossefallsmetoden.
  • Direkte uten bruk av fossefall: Avrop av drift, vedlikehold og overvåkning av en møteromsportefølje kan gjøres direkte til Atea AS.
  • Minikonkurranse: Utstyr til auditorium er en opsjon i avtalen og vil ofte være en kombinasjon av produkter og tjenester som ikke har vært konkurranseutsatt i konkurransen om fellesavtalen, herunder avanserte lydanlegg. Dersom verdien av avropet er forventet å overstige 500.000 NOK, skal en virksomhet gjennomføre en minikonkurranse blant alle tilbyderne.     
  • Minikonkurranse: Avrop av drift, vedlikehold og overvåkning av en møteromsportefølje kan gjøres som en minikonkurranse.

Avrop gjøres gjennom egen e-handelsportal eller ved å benytte leverandørens nettbutikk. For tilganger, kontakt leverandørenes oppgitte kontaktperson. 

Gjennomføring av minikonkurranser

Minikonkurranse skal gjennomføres mellom alle de fire leverandørene på rammeavtalen. Oppdragsgiver er selv ansvarlig for gjennomføring av mini-konkurransene og skal selv definere virksomhetens behov.

Alle leverandører skal inviteres til konkurransen, og det skal gis en svarfrist på minimum 10 dager for å inngi tilbud.

1.4.1 Bilag 4B Mal for minikonkurranse.docx
docx 52.32 KB

Tildelingskriterier i minikonkurransene

Oppdragsgivere kan velge innenfor følgende tildelingskriterier i minikonkurransene:

Oppdragsgiver kan benytte en eller flere av følgende tildelingskriterier:

  • Pris
  • Kvalitet
    • Oppdragsforståelse
    • Kompetanse
    • Kvalitative egenskaper ved produkter
    • Kvalitative egenskaper ved løsninger eller tjenester
    • Levering

Vekting av tildelingskriterier i minikonkurranser bestemmes av bestillende virksomhet.

Kontaktinformasjon til leverandørene

  1. Atea AS: charlotte.hermansen.moland@atea.no, 22 09 50 00
  2. Advania Norge AS: andreas.augdahl@advania.no, 922 82 222
  3. Kinly AS: mnilsen@kinly.com, 906 12 633
  4. Friday Networks AS: malene.haraldsen@fridaynetworks.no, 936 38 155

Se også

  •  IKT-avtaler [at] dfo.no (IKT-avtaler[at]dfo[dot]no)
Fellesavtale for ombruk og gjenvinning av IKT-utstyr

Statens innkjøpssenter har inngått fellesavtaler for ombruk og gjenvinning av IKT-utstyr med Foxway AS. Avtalene er gyldig fra 15. februar 2023 og har en varighet på 2 år med opsjon om forlengelse i inntil 2 år. Opsjon er utløst og avtalen forlenges til 15. februar 2026.

Om avtalene

  • Ikrafttredelse: 15.02.2023
  • Varighet: 2 år +1 år + 1 år
  • Tjenester:
    • Bestilling, utplassering og opphenting av sikkerhetsskap
    • Sortering og gjenvinning
    • Sikker sletting og destruksjon
    • Klargjøring, konfigurasjon og oppgradering
    • Rapportering og oppgjør

Alle virksomhetene på fellesavtalen skal ha en lokal avtaleforvalter som er avtaleansvarlig og koordinator både overfor leverandøren, Statens innkjøpssenter og virksomhetens egne bestillere.

Meld inn lokal avtaleforvalter eller foreta endringer av lokal avtaleforvalter ved å sende en henvendelse til IKT-avtaler@dfo.no.

Retningslinjer for bruk av avtalen

Rammedokumentet gir virksomhetene retningslinjer for hvordan fellesavtalen bør brukes.

For å oppnå gevinstene, er det viktig at deltakende virksomheter innretter sin bruk av avtalen i samsvar med føringene i rammedokumentet.

Rammedokument – fellesavtale for ombruk og gjenvinning av IKT-utstyr
pdf 259.69 KB

Hvordan bruke fellesavtalen

Den enkelte virksomhet gjennomfører selv bestillinger på avtalene direkte gjennom leverandørens portal. Ta kontakt på e-post: thomas.silkebekken@foxway.com for tilgang til portalen.

Årets bærekraftige anskaffelse 2023

Avtalen for ombruk og gjenvinning av IKT-utstyr ble tildelt prisen for årets bærekraftige anskaffelse av Procura + nettverket 13. mars 2024. Fellesavtalen fremheves som et godt bidrag til det grønne skiftet og bærekraftig utvikling.

I løpet av det første året har avtalen:

  • gitt en reduksjon på 2000 tonn CO2
  • hatt en ombruksgrad på PC-er på 90 %
  • hatt effektiv arbeidsinkludering
  • tilbakebetalt nesten 5 millioner kroner

Prisen har vært omtalt mange steder, blant annet nyhetsbrevet til anskaffelser.no og anbud 365.

Se også

  •  IKT-avtaler [at] dfo.no (IKT-avtaler[at]dfo[dot]no)
Fellesavtale for PC-utstyr

Statens innkjøpssenter har inngått fellesavtale om PC-utstyr med fire leverandører: Atea AS, Advania Norge AS, Dustin Norway AS og Techstep Norway AS. Avtalen trådte i kraft 27. mars 2023 med en varighet på 2 år med opsjon på forlengelse inntil 2 år. Opsjon er utløst og avtalen forlenges til 27. mars 2026.

Om avtalen

  • Ikrafttredelse: 27.03.2023
  • Varighet: 2 år med opsjon på 1 år + 1 år
  • Opsjon: Virksomhetene vil bli varslet i god tid i forveien dersom opsjon ikke utløses
  • Fellesavtalen består av to delkontrakter med ulik konstellasjon av leverandører og ulik hovedleverandør

Det er inngått to rammeavtaler med totalt 4 leverandører:

Delkontrakt 1 omfatter kjøp av PC-klienter, PC-skjermer og tilleggsutstyr har følgende leverandører i rangert rekkefølge:

  1. Atea AS (hovedleverandør)
  2. Advania Norge AS
  3. Dustin Norway AS

Delkontrakt 2 omfatter kjøp av Mac og tilleggstjenester vil ha følgende leverandører i rangert rekkefølge:

  1. Dustin Norway AS (hovedleverandør)
  2. Atea AS
  3. Techstep Norway AS

Alle virksomhetene på fellesavtalen skal ha en lokal avtaleforvalter som er avtaleansvarlig og koordinator både overfor leverandøren, Statens innkjøpssenter og virksomhetens egne bestillere.

Meld inn lokal avtaleforvalter eller foreta endringer av lokal avtaleforvalter ved å sende en henvendelse til IKT-avtaler@dfo.no.

Retningslinjer for bruk av avtalen

Rammedokumentet gir virksomhetene retningslinjer for hvordan fellesavtalen bør brukes.

For å oppnå gevinstene, er det viktig at deltakende virksomheter innretter sin bruk av avtalen i samsvar med føringene i rammedokumentet.

Rammedokument – fellesavtale for kjøp av pc-utstyr
pdf 233.77 KB

Hvordan kjøpe på fellesavtalen

Den leverandør som blir rangert som nr. 1 (Atea på delkontrakt 1 og Dustin på delkontrakt 2) får alt kjøp på standardsortiment, uavhengig beløpsgrense.

Den leverandør som blir rangert som nr. 1 får i tillegg alt kjøp (utenfor standardsortiment) med estimert verdi inntil kr. 500.000 eksklusive mva., regnet per avrop/kjøp.

Avrop/kjøp defineres som bestillingers samlede verdi gjennom en (1) kalendermåned.

Avrop gjøres gjennom egen e-handelsportal eller ved å benytte leverandørens nettbutikk.

For tilgang til nettbutikk, punch-out eller EHF-katalog, kontakt

Gjennomføring av minikonkurranser

Avrop utenfor standardsortiment, med estimert verdi som er lik med eller over kr. 500.000 ekskl. mva., skal gjennomføres ved mini-konkurranse hvor vinneren får leveransen. Minikonkurranse skal gjennomføres gjennom konkurranse mellom alle leverandørene på rammeavtalen.

Minikonkurranse skal også benyttes der man ønsker å anskaffe utstyr gjennom alternative kjøpsformer (PC-klien som tjeneste, o.l.). Enheter som anskaffes gjennom alternative kjøpsformer skal avhendes tilbake til leverandøren som vant den aktuelle minikonkurransen.

Oppdragsgivere (bestillende virksomheter) med spesielle behov og som ønsker forutsigbarhet i leveranser, kan gjennomføre en mini-konkurranse mellom alle leverandører, for alt kjøp av produkter for en nærmere angitt tidsperiode. Dette kan for eksempel være oppdragsgivere som ønsker å standardisere spesielle modeller og tilhørende utstyr som ikke inngår bland standardmodellene.

Oppdragsgiver er selv ansvarlig for gjennomføring av avrop/mini-konkurranser og skal selv definere virksomhetens behov.

Bilag 4b Mal for minikonkurranse - Delkontrakt 1
docx 51.51 KB
Bilag 4b Mal for minikonkurranse - Delkontrakt 2
docx 51.5 KB

Tildelingskriterier i mini-konkurransene

Oppdragsgivere kan velge innenfor følgende tildelingskriterier i minikonkurransene:

  • Pris, herunder: Samlet pris på produkter, Samlet pris på tjenester
  • Kvalitet, herunder: Support og service, Garanti, Bestilling og leveringstid, Kvalitative egenskaper

Vekting av tildelingskriterier i mini-konkurranser bestemmes av bestillende virksomhet.

Alle leverandører skal inviteres til konkurransen, og det skal gis en svarfrist på minimum 10 dager for å inngi tilbud.

Kontaktinformasjon til leverandørene

  •  IKT-avtaler [at] dfo.no (IKT-avtaler[at]dfo[dot]no)
Abonner på SIA - Seksjon for IKT-avtaler