Kapittel 4

Forsyningsforskriften – reglene som gjelder

Kapittel 4 gir en oversikt over innholdet i de nye reglene i forsyningsforskriften § 7-9 og hvordan de kommer til anvendelse på de ulike delene av forskriften. Fokuset i dette kapittelet er reglene i første til tredje ledd.

Endringslogg

Mai 2024 

Lagt til følgende informasjon: 

  • omtale av mulighet for å gjennomføre priskonkurranser i del I i kapittel 4.6

Juni 2024 

Lagt til følgende informasjon: 

  • eksempler på hvordan anskaffelser kan gjennomføres i tråd med reglene i kapittel 4.6 

4.1 Ny forskriftsbestemmelse

Fra og med 1. januar 2024 er § 7-9 i forsyningsforskriften endret:

§ 7-9. Klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser

(1) Krav og kriterier etter denne bestemmelsen skal ha som mål å redusere anskaffelsens samlede klimaavtrykk eller miljøbelastning.

(2) Oppdragsgiver skal vekte klima- og miljøhensyn med minimum tretti prosent.

(3) Der oppdragsgiver angir tildelingskriteriene i prioritert rekkefølge, bør klima- og miljøhensyn være blant de tre høyest prioriterte.

(4) Tildelingskriterier etter andre og tredje ledd kan erstattes med klima- og miljøkrav i kravspesifikasjonen, dersom det er klart at dette gir en bedre klima- og miljøeffekt og dette begrunnes i anskaffelsesdokumentene. Dersom oppdragsgiver ikke prioriterer i tråd med tredje ledd, skal det stilles klima- og miljøkrav i kravspesifikasjonen, og dette skal begrunnes i anskaffelsesdokumentene.

(5) Forpliktelsen til å stille krav eller kriterier etter denne bestemmelsen gjelder ikke dersom anskaffelsen etter sin art har et klimaavtrykk og en miljøbelastning som er uvesentlig og dette begrunnes i anskaffelsesdokumentene.

Forsyningsforskriften § 7-9

4.2 Hva gjelder for hvilken del

Hvordan de nye reglene slår ut på de ulike delen av forsyningsforskriften
Del I:
Mellom 100.000 kroner og EØS-terskelverdi

• Ingen prosedyreregler – dermed ingen forpliktelse til å oppstille tildelingskriterier. 

• Hvis oppdragsgiver oppgir kriteriene i relativ vekt, gjelder tilsvarende regler som for del II.
• Dersom oppdragsgiver oppgir tildelingskriteriene i prioritert rekkefølge, gjelder reglene som beskrives i kapittel 4.5.

• Unntak: Forpliktelsen gjelder ikke dersom anskaffelsen etter sin art har et klimaavtrykk og en miljøbelastning som er uvesentlig. Skal begrunnes. 
Del II:
Over EØS-terskelverdi
• Skal vekte klima- og miljøhensyn med minimum 30 %
• Krav kan erstatte kriterier når det er klart at dette gir bedre klima- og miljøeffekt. Skal begrunnes. 
Del III:
Særlige tjenester og helse- og sosialtjenester over EØS-terskelverdi

• Følger i praksis samme system som anskaffelser etter del I.
• Egne regler i §§ 26-1 til 26-9 i tillegg til reglene i del I.

• Hvis oppdragsgiver oppgir kriteriene i relativ vekt, gjelder tilsvarende regler som for del II.
• Dersom oppdragsgiver oppgir tildelingskriteriene i prioritert rekkefølge, gjelder reglene som beskrives i kapittel 4.5. 

 

4.3 Bestemmelsens formål

Formålet med de nye reglene er at de krav og kriterier som stilles, skal redusere anskaffelsens samlede klimaavtrykk eller miljøbelastning, jf. ny § 7-9 første ledd.

For å oppnå dette formålet bør oppdragsgiver ha oversikt over hvilke klimaavtrykk og miljøbelastninger den aktuelle anskaffelsen kan ha, og hvilke klima- og miljøhensyn som vil være aktuelle å stille i den konkrete konkurransen.

4.4 Ny hovedregel: Klima og miljø skal vektes med minimum 30 prosent

Den nye hovedregelen er at klima- og miljøhensyn skal vektes med minimum 30 prosent av totalen i tildelingskriteriene, jf. § 7-9 annet ledd.

I forsyningsforskriften del II skal oppdragsgiver angi tildelingskriterienes relative vekt ved valg av tilbud på grunnlag av det beste forholdet mellom pris eller kostnad og kvalitet.1 Hovedregelen om at klima- og miljø skal vektes med minimum 30 prosent, kommer derfor til anvendelse på anskaffelser som omfattes av del II.

Forsyningsforskriftens del II gjelder for kontrakter med en anslått verdi på som er lik eller overstiger EØS-terskelverdiene i § 5-2 første ledd, unntatt kontrakter om særlige tjenester og kontrakter om helse- og sosialtjenester.2

Hovedregelen om 30 prosent vekting må sees i sammenheng med den samtidige endringen av § 14-1 første ledd, som innebærer at oppdragsgiver som hovedregel skal velge tilbud på grunnlag av det beste forholdet mellom pris og kvalitet, eller kostnad og kvalitet. Muligheten for oppdragsgiver til å velge tilbud på grunnlag av den laveste prisen eller den laveste kostnaden reserveres nå til konkurranser hvor klima- og miljøhensyn ikke brukes som tildelingskriterium etter hovedregelen i § 7-9 annet ledd.

Helt unntaksvis, dersom det av objektive grunner ikke er mulig å vekte tildelingskriteriene, skal oppdragsgiver angi tildelingskriteriene i en del II-anskaffelse i prioritert rekkefølge.3 Dette er et snevert unntak fra hovedregelen. Anskaffelsen vil da være underlagt reglene om tildelingskriterier i prioritert rekkefølge.

Reglene åpner opp for å unntaksvis oppstille klima- og miljøkrav i kravspesifikasjonen dersom det er klart at dette vil gi bedre klima- og miljøeffekt. Se kapittel 6.

Forpliktelsene til å stille krav eller kriterier etter § 7-9 gjelder ikke dersom anskaffelsen etter sin art har et klimaavtrykk og en miljøbelastning som er uvesentlig. Se kapittel 7.

Forsyningsforskriften § 14-1 før og etter 1. januar 2024
FørEtter
§ 14-1Tildelingskriterier
(1) Oppdragsgiveren skal velge tilbud på grunnlag av
a. den laveste prisen,
b. den laveste kostnaden eller
c. det beste forholdet mellom pris eller kostnad og kvalitet
§ 14-1. Tildelingskriterier
(1) Oppdragsgiveren skal velge tilbud på grunnlag av det beste forholdet mellom pris eller kostnad og kvalitet. Dersom klima- og miljøhensyn ikke brukes som tildelingskriterium etter § 7-9 andre ledd, kan oppdragsgiveren også velge tilbud på grunnlag av den laveste prisen eller den laveste kostnaden.

4.5 Tildelingskriterier i prioritert rekkefølge

Der oppdragsgiver angir tildelingskriteriene i prioritert rekkefølge, innebærer endringene at klima- og miljøhensyn bør angis blant de tre høyest prioriterte tildelingskriteriene, jf. § 7-9 tredje ledd. Dersom oppdragsgiver velger å ikke prioritere klima- og miljøhensyn blant de tre høyeste tildelingskriteriene, må det stilles klima- og miljøkrav i kravspesifikasjonen, og avgjørelsen må begrunnes. Dette vil eksempelvis være dersom klima- og miljøhensyn angis som det fjerde prioriterte tildelingskriteriet. Se kapittel 6.3 for nærmere omtale.

Ettersom det er et krav å angi tildelingskriterienes relative vekt for del II-anskaffelser, er det kun der det av objektive grunner ikke er mulig å vekte tildelingskriteriene, at denne regelen kommer til anvendelse i del II.

Se omtale i kapittel 3.5 for eksempler.

4.6 Regler for forsyningsforskriftens øvrige deler

Del I: Anskaffelser mellom 100.000 kroner og EØS-terskelverdi

Det er DFØs vurdering at oppdragsgiver i anskaffelser som kun omfattes av del I ikke er forpliktet til å verken vekte klima- og miljøhensyn med 30 prosent, eller til å oppgi klima- og miljøhensyn blant de tre høyeste prioritere etter reglene i § 7-9 annet og tredje ledd.

Bakgrunnen for dette er at det for anskaffelser som kun er omfattet av reglene i del I, ikke stilles prosedyreregler. Oppdragsgiver gis dermed et stort handlingsrom til å organisere konkurransen på den måten oppdragsgiveren selv mener er hensiktsmessig, og frihet til å velge om det skal oppstilles tildelingskriterier eller krav. Ettersom endringsforskriften ikke innfører prosedyreregler for del I, må det legges til grunn at dette handlingsrommet også gjelder for de nye endringene i § 7-9.

Selv om oppdragsgiver har større grad av valgfrihet til å organisere anskaffelsen i del I, vil reglene om å ivareta klima- og miljøhensyn i § 7-9 allikevel gjelde hvis oppdragsgiver velger å oppgi tildelingskriterier med relativ vekt eller i prioritert rekkefølge. Det vil si at oppdragsgiver i så fall må følge reglene om minimum 30 prosent vekting eller å angi klima- og miljøhensyn blant de tre høyeste prioriterte. Dersom man velger å oppstille tildelingskriterier på en av disse måtene er det viktig å huske  at unntakene etter fjerde ledd om å stille klima- og miljøkrav i kravspesifikasjonen, gjelder tilsvarende.

DFØ vurderer at det for del-I-anskaffelser fortsatt vil være mulig å gjennomføre rene priskonkurranser (eller kostnadskonkurranser), og at det ikke foreligger plikt til å vekte eller prioritere klima- og miljøhensyn for disse anskaffelsene.  

Selv om oppdragsgiver her kan velge hvordan man ivaretar klima- og miljøhensyn, understrekes det at de forpliktelsene som gjelder å «innrette sin anskaffelsespraksis slik at den bidrar til å redusere skadelig miljøpåvirkning, og fremme klimavennlige løsninger der dette er relevant» etter anskaffelseslovens § 5, fortsatt vil gjelde for disse anskaffelsene. Se kapittel 2.

Eksempler

Eksempel 1: En oppdragsgiver skal gjennomføre en anskaffelse etter del 1, og ønsker å benytte tildelingskriterier for pris, kvalitet og klima- og miljøhensyn.

I et slikt tilfelle har oppdragsgiver to valg:

  • Angi vekten på alle tildelingskriteriene, og vekte klima- og miljøhensyn med minimum 30 prosent
  • Angi tildelingskriteriene i prioritert rekkefølge. Se kapittel 3.5 for nærmere omtale av reglene for tildelingskriterier i prioritert rekkefølge.
Eksempel 2: En oppdragsgiver skal gjennomføre en anskaffelse etter del 1, og ønsker å benytte tildelingskriterier for pris og kvalitet.

I et slikt tilfelle har oppdragsgiver ulike valg:

  • Oppdragsgiver kan inkludere klima- og miljøhensyn som tildelingskriterium i tillegg, og enten:
    • vekte klima- og miljøhensyn med minimum 30 prosent, og vekte pris og kvalitet med de gjenværende 70 prosentene
    • oppstille tildelingskriterier i prioritert rekkefølge, se kapittel 3.5.
  • Oppdragsgiver kan velge å gjennomføre en ren priskonkurranse. Kvalitet kan da ivaretas gjennom krav i for eksempel kravspesifikasjonen.
  • Oppdragsgiver kan vurdere om noen av unntaksreglene i § 7-9 fjerde eller femte ledd kommer til anvendelse. Dersom en av disse brukes, står oppdragsgiver fritt til å evaluere på tildelingskriterier for pris og kvalitet. Les mer om disse unntakene i kapittel 6 og 7.

Del III: Anskaffelser av særlige tjenester og helse- og sosialtjenester

I praksis vil oppdragsgivers forpliktelse til å stille krav og kriterier etter ny § 7-9 her følge samme system som anskaffelser etter del I. Se omtale av del I ovenfor.

Anskaffelser av kontrakter av særlige tjenester og kontrakter om helse- og sosialtjenester over EØS-terskelverdi reguleres av egne regler i forskriftens del III.4 Disse reglene framgår av forsyningsforskriften §§ 26-1 til 26-9. I tillegg til bestemmelsene i del III gjelder også forskriftens del I.

Ved gjennomføring av anskaffelser etter del III stilles det dermed begrensede prosesskrav sammenliknet med de anskaffelsene som omfattes av reglene i del II.

Anskaffelser av særlige tjenester og helse- og sosialtjenester under EØS-terskelverdi reguleres kun av reglene i del I.


Fotnoter

1 Forsyningsforskriften § 14-1 sjette ledd

2 Forsyningsforskriften § 5-1 annet ledd

3 Forsyningsforskriften § 14-1 sjette ledd, tredje punktum

4 Forsyningsforskriften § 5-1 tredje ledd, jf. § 5-2 annet ledd

Oppdatert: 18. juni 2024

Veileder til regler om klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser

Skriv ut / lag PDF

Fant du det du lette etter?

Nei